Bernhard Schlink, "Crima lui Selb"
Traducere de Herta Spuhn
Pana acum, Polirom a publicat doua dintre cartile germanului Bernhard Schlink, romanul "Cititorul" si culegerea de proze scurte "Evadari din iubire". Schlink devenise insa
Bernhard Schlink, "Crima lui Selb"
Traducere de Herta Spuhn
Pana acum, Polirom a publicat doua dintre cartile germanului Bernhard Schlink, romanul "Cititorul" si culegerea de proze scurte "Evadari din iubire". Schlink devenise insa cunoscut, inainte, prin seria de carti politiste avandu-l ca erou pe detectivul particular Gerhard Selb. "Crima lui Selb", tradus acum de Herta Spuhn, e ultima din seria aventurilor acestui urmas al lui Philip Marlowe, un roman "noir" construit dupa tipicul lui Chandler si Hammett, cu un personaj sastisit de viata, intr-o Germanie recent unificata, un "detectiv vulnerabil" pus in fata probabil ultimului lui caz. Caz care incepe ca o investigatie de identificare a unui partener secret, dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, al unei banci, pentru a se transforma intr-o urmarire cu sechestrari, mafioti rusi si spalari de bani. "Crima lui Selb" e, in acelasi timp, o carte despre o tara in schimbare, dupa disparitia Zidului Berlinului, si un mod de viata pe cale de disparitie, o data cu oamenii si valorile lor existentiale.
Ethan Hawke, "Miercurea Cenusii"
Traducere de Radu Popa
Si actorii isi pot arata, uneori, talente artistice in alte domenii - e cazul celebrului Ethan Hawke.
Jimmy Heartsock isi paraseste iubita ca sa mai guste o vreme din binecuvantarile vietii de burlac, dar se razgandeste, dezerteaza si ajunge la timp ca s-o ceara in casatorie. Astfel incepe "Miercurea Cenusii", publicata in traducere la Humanitas: El si Ea pornesc intr-o calatorie, din Albany, prin New Orleans si Ohio, pana in Texas, iar drumul devine, ca-n orice "road-novel", unul spre sine. Cele doua personaje gandesc cu voce tare, isi analizeaza emotiile, apuca sa-si spuna printre picaturi istoriile personale si se privesc mereu, fiecare in ochii celuilalt. Erotismul e un teatru de oglinzi, in care actorii isi regizeaza supravietuirea.
Printre randurile prozei lui Ethan Hawke se ghiceste vocea "idolilor", a lui J.D. Salinger si Jack Kerouak, fara insa sa preia vreodata controlul. In Hawke traiesc si scriitorul, si actorul, iar din acest metisaj se naste grija maniacala pentru personaj. De unde si reusita acestei nu doar incercari romanesti.
Daniela Zeca, "Melonul domnului comisar"
Recent aparuta carte a Danielei Zeca-Buzura, "Melonul domnului comisar. Repere intr-o poetica a romanului politist clasic", nu e, la prima vedere, o lectura comoda, de seara sau vacanta. Investigatie, din perspectiva teoriei literare, a romanului politist asa-zis clasic (in primul lui secol de la aparitie, pana in anii 1950), volumul insusi se citeste, in mare parte, daca nu in intregime, ca o carte politista de foarte buna calitate. Daniela Zeca "ancheteaza" aventurile unui gen considerat in afara "legii" literare, a canonului, cu dusmani aprinsi care nu-i inteleg menirea si-i doresc pieirea, si cu sustinatori la fel de tenace. Exista, de asemenea, un examen de paternitate (din care ies castigatori Edgar Allan Poe, cu "Crimele din Rue Morgue", si Emile Gaboriau, cu "Afacerea Lerouge"), radacini ascunse ori inventate, glorii, reusite si ratari. Totul incheiat printr-un episod romanesc, Rodica Ojog-Brasoveanu si George Arion, si speranta ca despre (para)literatura politista se va mai scrie, cel putin pe masura a cat se citeste. (I. POPOVICI)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.