- declara Chen Jun, secretar general, sef al Departamentului pentru Europa de Est si Asia Centrala al Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea


O importanta delegatie a Asociatiei Chineze pentru Relatii de

- declara Chen Jun, secretar general, sef al Departamentului pentru Europa de Est si Asia Centrala al Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea

O importanta delegatie a Asociatiei Chineze pentru Relatii de Prietenie cu Strainatatea (CAIFC) s-a aflat, saptamana trecuta, in Romania, pentru o vizita oficiala de patru zile, la invitatia presedintelui Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, George Constantin Paunescu. Am avut sansa de a discuta despre rezultatele vizitei, precum si despre impresiile delegatiei CAIFC, cu Chen Jun, secretar general, sef al Departamentului pentru Europa de Est si Asia Centrala al organizatiei.

- Domnule Chen Jun, spuneti-ne, va rugam, in primul rand cateva cuvinte despre rolul asociatiei pe care o reprezentati.

- Asociatia noastra a fost infiintata in anul 1954 la cererea tovarasului Deng Xiaoping, ca o asociatie nonguvernamentala, al carei scop declarat a fost si este acela de a contribui la intelegerea reciproca si prietenia dintre China si alte popoare, de a promova schimburile politice, economice, comerciale, stiintifice si tehnologice, sociale, culturale, precum si din alte domenii. In numele poporului chinez, asociatia noastra stabileste contacte si relatii cu organizatii nonguvernamentale din intreaga lume, beneficiind de suportul si asistenta Guvernului din China.
CAIFC are filiale in toate provinciile si regiunile autonome ale Chinei.

- Deci asociatia pe care o reprezentati are un rol mult mai semnificativ decat acela de a facilita schimburile de informatii economice...

- Intr-adevar, acesta este numai un aspect al activitatii CAIFC: sprijinirea si facilitarea relatiilor economice intre companii dintre diverse state si China. Asociatia noastra are si un rol deosebit datorita faptului ca poate mijloci contacte intre diversele ministere ale statului chinez si companii din strainatate. Cei interesati de asemenea date din China pot obtine informatiile prin asociatia noastra, care ofera acest tip de, sa-i spunem, consultanta.
Iar ceea ce este foarte important este ca asociatia noastra are contacte la cel mai inalt nivel din China, avand un rol activ in a mijloci investitii economice semnificative.
Astfel, as vrea sa mentionez ca prima firma de asigurari din Germania care si-a deschis o reprezentanta in China, precum si unele banci din SUA si Japonia, care si-au deschis reprezentante in China, au facut acest pas si ca urmare a muncii depuse de organizatia noastra, de contactele si schimburile de date facilitate de noi. Noi am fost cei care am mijlocit aceste investitii. Asa cum spuneam, este nevoie de niste contacte deosebite pentru a putea obtine informatii din partea organelor de stat, ale Comitetului Central, si pentru a mijloci, pentru a obtine aceste contacte.
Acest lucru trebuie si este facut de catre asociatia noastra. Este, deci, evident ca noi cunoastem foarte bine piata chineza si avem contacte foarte stranse cu diverse grupuri mari economice.

- Domnule Chen Jun, ce ne puteti spune despre rezultatele vizitei oficiale efectuate in Romania la invitatia presedintelui Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, George Constantin Paunescu?

- Este foarte important sa mentionez, in primul rand, faptul ca noi am avut contacte cu UGIR si cu presedintele acestei organizatii, George Constantin Paunescu, inca din anul 1994. Suntem mandri sa colaboram cu o asemenea organizatie, in care sunt reprezentate diverse firme care activeaza in domeniul industrial.
Doresc sa amintesc si faptul ca in anul 1994 am participat la Conferinta Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, alaturi de delegatii din alte 25 de tari. Incepand din acel an, chiar daca nu am avut sansa de a efectua vizite directe aici, in Romania, am avut contacte constante cu domnul presedinte George Constantin Paunescu, pe care l-am si intalnit, de altfel, cu ocazia a numeroase conferinte internationale in domeniu, care au avut loc in diverse tari.
M-am intalnit nu de mult, la inceputul anului, cu domnul Paunescu la Beijing si am avut discutii in privinta dezvoltarii economice a relatiilor dintre cele doua tari ale noastre. Privitor la rezultatele vizitei efectuate acum in Romania, delegatia noastra poate afirma ca aceasta i-a lasat o impresie deosebita. Primul punct pe care am dori sa-l subliniem este acela ca relatiile dintre Romania si China se afla pe un curs ascendent si cunosc o dezvoltare foarte buna.
Toata lumea stie ca in prezent Romania si China au stabilit relatii economice de dezvoltare foarte stranse. Iar relatiile pe care le-am stabilit acum vor duce, in final, la planuri economice de anvergura, care vor fi realizate in cele doua tari.
De asemenea, am constatat ca dezvoltarea actuala, in special relatiile dintre generatiile tinere, toate aceste dezvoltari ale tarilor noastre se fac pe baza unor interese reciproce. Iar aceste contacte pe care le-am avut sunt in concordanta cu ceea ce gandim si noi, si dumneavoastra, privitor la dezvoltarea sociala, la stabilitatea sociala, la dezvoltarea tarii si a poporului. Iar aceste contacte oficiale sunt garantia unei dezvoltari sociale sanatoase.

- Ati avut si o serie de intalniri cu oficialitati romane...

- Intr-adevar, al doilea lucru pe care doream sa-l spun se refera la modul si atitudinea cu care ne-au primit oficialitatile romane, de la presedintele Camerei Deputatilor, pana la primarul municipiului Ploiesti. Am constatat si noi, cu ochii nostri, cat de bine am fost primiti atat de catre oficialitati, cat si de catre cetatenii romani. Toate acestea sunt niste lucruri deosebite.

- Revenind la contactele si proiectele economice pe care le-ati avut. Ce ne puteti spune despre subiectele dezbatute?

- Am avut foarte multe discutii cu domnul presedinte George Constantin Paunescu despre planurile domniei sale de a atrage investitii straine in Romania, de a investi in China, de a dezvolta relatiile dintre cele doua tari. Domnul presedinte Paunescu ne-a expus detalii despre proiectele sale de investitii in infrastructura, de a dezvolta relatiile mass-media, iar noi consideram ca acestea sunt niste planuri foarte bune si foarte fezabile. Iar noi, privitor la unul dintre planurile domnului presedinte Paunescu, de a se implica in constructia si repararea soselelor si drumurilor, putem sa luam legatura cu firmele mari, cu grupurile mari de firme din China, si sa obtinem de la acestea planuri sau informatii care intereseaza, pentru ca aceasta lucrare presupune aspecte mai complexe. Este vorba despre investitie, planuri, materie prima, o serie intreaga de informatii pe care noi le putem obtine.
De altfel, am discutat zilele trecute si cu domnul Emil Calota, primarul orasului Ploiesti, dar si presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania, iar dansul s-a aratat foarte interesat in a conduce o delegatie a acestei organizatii in China, pentru a descoperi modalitati de colaborare.
Consider ca investitiile mari pot fi facute, de regula, doar la un nivel centralizat, de catre un guvern central, dar exista si foarte multe alte planuri de investitii medii sau mici care pot fi facute de firme medii sau mici, private. China a modificat sistemul sau economic, in sensul ca a trecut de la economia bazata pe planurile cincinale la o economie de piata, caracteristic acestui sistem fiind faptul ca piata este aceea care dicteaza nevoile sociale si, in functie de cerintele sociale, se pot face si investitii in domeniu. Din acest punct de vedere, Guvernul nu poate decat sa garanteze stabilitatea si existenta unor legi. In realitate, rezultatele economice ale unei colaborari fructuoase nu se afla decat in mana investitorilor, a celor care investesc.

- Ati avut, din cate mi-ati spus, o serie de contacte si discutii foarte bune cu reprezentantii UGIR. Care este urmatorul pas, in ceea ce priveste proiectele discutate?

- Noi dorim, intr-adevar, ca relatia noastra, care se va extinde in viitor, cu UGIR sa duca la niste proiecte materializate si pline de substanta si care sa poata fi palpabile. Am avut, de altfel, unele discutii preliminare cu domnul presedinte Paunescu si i-am facut acestuia invitatia ca in luna septembrie a acestui an sa conduca o delegatie a UGIR in China, unde vom avea contacte mai largite.
Sunt foarte multe alte lucruri care trebuie facute si pentru care trebuie sa ne gandim la solutii. Ar fi, de exemplu, interesul statului ca linia aeriana dintre China si Romania sa fie refacuta. Speram si dorim din tot sufletul ca, avand ocazia vizitei domnului presedinte George Constantin Paunescu in China, sa mijlocim contacte intre reprezentantii Guvernului chinez si dansul, intre diverse alte asociatii din China, intre grupuri de firme si companii interesate in realizarea planurilor expuse de domnia sa. Consideram ca vom avea o colaborare sincera si deschisa cu grupul acesta de firme si cu UGIR.
In final, profit de prilejul acesta, pentru ca, in numele intregii delegatii, precum si cu imputernicirea presedintelui asociatiei noastre, sa-mi exprim inca o data multumirea fata de tot ceea ce a facut domnul George Constantin Paunescu ca sa ne simtim bine in Romania si sa avem rezultate deosebite ale vizitei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.