Mai multe dosare figureaza pe agenda presedintiei britanice a Uniunii Europene, a carei prioritate este reformarea Europei in vederea cresterii competitivitatii acesteia in contextul globalizarii.
Principalele directii ale presedintiei britani
Mai multe dosare figureaza pe agenda presedintiei britanice a Uniunii Europene, a carei prioritate este reformarea Europei in vederea cresterii competitivitatii acesteia in contextul globalizarii.
Principalele directii ale presedintiei britanice a Uniunii Europene:
Buget: Marea Britanie va depune eforturi intense pentru a ajunge la un acord privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2007-2013, dar isi mentine exigentele in ceea ce priveste reexaminarea Politicii Agricole Comune, considerata o "anomalie".
Londra intelege sa continue discutiile bilaterale cu diferitele state membre in vederea ajungerii la un compromis.
Constitutie: Guvernul britanic doreste sa incurajeze dezbaterile pe durata perioadei de reflectie stabilita de liderii celor 25 de state membre, in contextul respingerii documentului in Franta si Olanda.
Londra a suspendat organizarea unui referendum pe aceasta tema, prevazut initial pentru 2006.
Abordarea britanica se doreste a fi pragmatica, dar liderii UE au anuntat ca nu se asteapta la realizarea unui compromis pe durata presedintiei britanice.
Extindere: Marea Britanie, care "s-a angajat ferm sa sustina integrarea Turciei in Uniunea Europeana", doreste deschiderea negocierilor de aderare cu aceasta tara la data stabilita initial, 3 octombrie.
Londra va continua pregatirile in vederea aderarii Bulgariei si Romaniei, in 2007, declarandu-se hotarata sa inceapa negocierile cu Croatia dupa ce Zagrebul va face dovada deplinei cooperari cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.
Politica externa: Marea Britanie, care va prezida in acest an summit-ul G8, a transformat lupta impotriva saraciei intr-o prioritate, propunand incheierea ciclului de negocieri comerciale de la Doha, pentru a permite tarilor sarace accesul la pietele statelor dezvoltate.
Reforme economice: Marea Britanie doreste ameliorarea reglementarilor existente pentru a se asigura ca directivele europene vor avea mai multa eficienta si nu vor afecta economia sau rata ocuparii fortei de munca.
Protectia mediului: Londra doreste progrese privind masurile de combatere a schimbarilor de clima.
Urmatoarea conferinta ONU pe aceasta tema va avea loc la sfarsitul anului, in pofida faptului ca Statele Unite refuza semnarea Protocolului de la Kyoto.
Terorism: Presedintia britanica sustine ameliorarea cooperarii dintre statele membre UE pentru combaterea terorismului.
Londra doreste si masuri drastice impotriva criminalitatii organizate si a imigratiei ilegale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.