Cazurile bizare de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare sunt departe de a se rezolva. Mirecuri, in ziua Sfintilor Petru si Pavel, unul dintre pacienti, Ion Jampier, s-a runcat pe fereastra, de la etajul 1 al cladirii si a ajuns in stare f
Cazurile bizare de la Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare sunt departe de a se rezolva. Mirecuri, in ziua Sfintilor Petru si Pavel, unul dintre pacienti, Ion Jampier, s-a runcat pe fereastra, de la etajul 1 al cladirii si a ajuns in stare foarte grava la Spitalul de Urgenta din Craiova. Ieri, acesta era inca in coma, iar medicii erau sceptici cu privire la sansele lui de supravietuire. Directia de Sanatate Publica Dolj a anutat, intr-un comunicat oficial, ca in ziua in care a avut loc incidentul, in incinta spitalului se serba ziua onomastica a unuia dintre angajati. "Mentionam ca in aceeasi zi, contrar prevederilor Regulamentului de ordine interioara al Spitalului, in unitate, in pavilionul administrativ, personalul acestui sector a participat la sarbatorirea zilei onomastice a unuia dintre angajati", se arata in acest comunicat.
Ieri, doctorul Dan Mogos, care este directorul institutiei, a declarat ca va fi constituita o comisie, formata din medici de specialitate, pentru a cerceta imprejurarile incidentului si, in functie de rezultatele anchetei, vor fi luate masuri. "Am decis formarea unei echipe de specialisti, pe care am trimis-o acolo, ca sa verifice imprejurarile in care s-a produs incidentul. Vom face publice concluziile anchetei si pot sa va spun ca vom lua masuri cu cei care se fac vinovati", a precizat, citat de Mediafax, Mogos.
Dupa cum se stie, in 2004, Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare a fost subiectul unor ample dezvaluiri legate de decesul suspect a 17 pacienti in primele doua luni ale anului. Ulterior, Guvernul a aprobat, in luna mai 2004, un Memorandum care prevedea termene precise pentru masurile urgente care trebuie luate in vederea reabilitarii sistemului de ingrijiri de sanatate mintala. In martie 2004, o comisie interministeriala, alcatuita din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Ministerului Justitiei, a verificat modul in care sunt aplicate masurile de siguranta prevazute de lege in spitalele de psihiatrie de la Poiana Mare, Stei, Sapoca, Zam, Padureni-Grajduri si Jebel.
Desi cauza prezumata a incidentelor de la Poiana Mare a fost de natura patologica, cercetarile penale au fost initiate, avand in vedere numarul mare de decese produse intr-un timp relativ scurt, precum si sesizarile facute de organizatiile neguvernamentale, inclusiv de Amnesty International. De altfel, Amnesty International a criticat, intr-un raport facut public in 4 mai 2004, situatia deplorabila a spitalelor de psihiatrie din Romania, acuzand numeroase violari ale drepturilor pacientilor si cerand autoritatilor romane sa reformeze sistemul pentru a respecta cerintele internationale in domeniu.
<B>Dosare comasate
In aceeasi ordine de idei, la Parchetul Inaltei Curti au fost comasate toate cele 17 dosare care priveau mortile suspecte ale celor 17 pacienti. Medicii legisti au stabilit ca decesele acestora au survenit in urma unor boli, iar in baza acestora, anchetatorii negasind nici o legatura de cauzalitate care sa reprezinte unul din elementele laturii obiective ale vreunei fapte penale, au solutionat dosarele cu neinceperea urmaririi penale.
Dosarul care priveste chestiuni de natura economica, ce tin de manageriatul spitalului de la Poiana Mare, de banii si hrana alocata, de respectarea acestor norme de hrana si eventuale fraude nu a fost inca solutionat. In ce priveste cazul de miercuri, la aceasta ora, se pune problema culpei personalului de supraveghere, care in loc sa se ocupe de bolnavii psihici si sa le acorde atentia necesara, conform atributiilor de serviciu pe care le aveau, nu faceau altceva decat sa se distreze in timpul programului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.