Un nou scandal de acuta rezonanta se contureaza pe scena politica internationla. Noul presedinte al Iranului, ultra-conservatorul Mahmud Ahmadinejad, este suspectat de apartenenta la grupul oranizatorilor operatiunii de luare de ostatici la Ambasada
Un nou scandal de acuta rezonanta se contureaza pe scena politica internationla. Noul presedinte al Iranului, ultra-conservatorul Mahmud Ahmadinejad, este suspectat de apartenenta la grupul oranizatorilor operatiunii de luare de ostatici la Ambasada americana din Teheran, eveniment care a facut valva la finele anului 1979 si la inceputul deceniului al IX-lea. Un grup de studenti extremisti iranieni a ocupat, la 4 noiembrie 1979, Ambasada americana din Teheran, sechestrand 62 de persoane, intre care 53 de diplomati americani. Teroristii au cerut Washingtonului extradarea regelui Mohammad Reza Pahlavi, aflat in exil.
Dupa o operatiune de salvare ratata, SUA s-au vazut obligate sa faca anumite concesii, intre care si returnarea fondurilor iraniene si a bunurilor inghetate ale monarhului exilat.
Ostaticii americani au fost eliberati abia in ianuarie 1981, dupa 444 de zile de captivitate. In urma acestui incident, Statele Unite au rupt relatiile diplomatice cu Iranul. Si astazi, dialogul intre cele doua tari este, in fapt, un schimb de duritati. SUA acuza Iranul de sprijinirea terorismului si dezvoltarea, in secret, a armelor nucleare. La randul sau, Teheranul califica Washingtonul drept "dusman al Islamului" si "adevarat terorist".
Iranul, condus de rapitori
Cu doua zile in urma, foste victime ale cosmarului trait, acum un sfert de veac, la Teheran, au recunoscut, la televizor sau din fotografiile difuzate in presa, pe unul dintre zbirii din 1979 in persoana presedintelui nou-ales al Iranului, Mahmud Ahmadinejad.
Actualul ministru al Mediului de la Teheran, Masumeh Ebtekar, a fost translator-sef si purtator de cuvant al studentilor radicali care au organizat sechestrarea si unul din cei sase vicepresedinti ai republicii. Azi, Ebtekar ocupa cea mai inalta pozitie detinuta, vreodata, de o femeie, in Guvernul presedintelui in exercitiu, Mohammad Khatami. Ea si-a recunoscut participarea la criza ostaticilor in declaratii de presa formulate in 1998. La vremea respectiva, Ebtekar afirmase: "generatia care se afla acum in functii executive si de decizie politica este una revolutionara, care a avut un rol activ in fiecare etapa a revolutiei". In plus, un articol publicat, in acelasi an, de New York Times, furniza detalii despre implicarea actualului responsabil politic in luarea de ostatici, detalii care nu apareau, insa, in biografia sa oficiala.
Masumeh Abtekar avea, la data evenimentelor, doar 18 ani, fiind studenta in anul intai la Universitatea politehnica din Teheran. Ea a devenit purtator de cuvant al grupului de studenti radicali pentru ca vorbea foarte bine engleza - fapt explicabil, intrucat isi petrecuse copilaria in Philadelphia, frecventand scoli americane. In timpul crizei ostaticilor, presa americana o poreclise "Sister Mary", din cauza basmalei pe care o purta in aparitiile sale televizate aproape zilnice, de care profita, din plin, pentru a-i acuza pe ostatici de activitati de spionaj.
Ultimele informatii privitoare la trecutul noului presedinte iranian au pus pe jar serviciile americane de informatii. Stephen Hadley, consilier pentru securitate nationala al SUA a afirmat, insa, ca, deocamdata, administratia americana nu a reusit sa ajunga la nici o concluzie privind presupusa implicare a lui Mahmud Ahmadinejad in evenimentele din 1979.
Purtatorul de cuvant al presedintiei americane a refuzat sa raspunda intrebarilor referitoare la o eventuala reactie americana in cazul in care acuzatiile fostilor ostatici s-ar dovedi veridice.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.