Cancerul mamar reprezinta o cincime din totalul imbolnavirilor de cancer la femei, in fiecare an inregistrandu-se in intreaga lume un milion de noi cazuri si o rata a mortalitatii de 410.000. In acelasi timp, cancerul pulmonar este cea mai frecventa
Cancerul mamar reprezinta o cincime din totalul imbolnavirilor de cancer la femei, in fiecare an inregistrandu-se in intreaga lume un milion de noi cazuri si o rata a mortalitatii de 410.000. In acelasi timp, cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer din lume, in fiecare an inregistrandu-se 1,3 milioane de noi cazuri si peste un milion de decese cauzate de aceasta maladie.
La doar trei luni de la lansarea europeana, compania farmaceutica F. Hoffmann - La Roche anunta inregistrarea in Romania a celei mai noi forme de terapie in tratamentul cancerului colorectal - Avastin. Produsul este primul medicament care inhiba angiogeneza - dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale. Inregistrarea produsului pentru alte forme de cancer va avea loc in lunile urmatoare.
''Avastin confirma rezultatele unor cercetari incepute in 1971, cand profesorul Jdah Folkman, de la Harvard Medical School, a lansat teoria conform careia celulele canceroase pot fi combatute prin intreruperea mecanismelor de dezvoltare a vaselor de sange care hranesc aceste celule, proces numit stiintific angiogeneza. Pentru a trai, celulele canceroase au nevoie de aport sanguin. Daca acest aport sanguin este intrerupt, celulele canceroase nu se mai dezvolta. Acesta este, de fapt, principiul pe care se bazeaza mecanismul de actiune al bevacizumab'', explica prof. dr. Rodica Anghel, director general al Institutului Oncologic Bucuresti.
In Europa, Avastin este aprobat ca medicament de prima linie pentru pacientii cu carcinom metastatic de colon sau rectal, in combinatie cu chimioterapia. In continuare se realizeaza studii privind ''beneficiile clinice potentiale ale Avastin in tratamentul cancerului pancreatic, a cancerului ovarian si renal''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.