Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a semnat ieri ordinul privind salarizarea prin plata cu ora a cadrelor didactice care fac parte din comisiile pentru Testele Nationale, Bacalaureat si examenele de absolvire a invatamantului profesion
Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a semnat ieri ordinul privind salarizarea prin plata cu ora a cadrelor didactice care fac parte din comisiile pentru Testele Nationale, Bacalaureat si examenele de absolvire a invatamantului profesional si postliceal - sesiunile anului 2005. De asemenea, ministrul a semnat si ordinul privind salarizarea personalului care face parte din comisiile organizate pentru admiterea absolventilor de clasa a VIII-a in invatamantul liceal si profesional de stat pentru anul scolar 2005 - 2006.
In urma deciziilor Ministerului, toti cei implicati in organizarea si derularea examenelor din aceasta vara urmeaza sa primeasca indemnizatiile cuvenite pentru activitatile desfasurate.
La inceputul acestei saptamani, sindicatele din invatamant si-au exprimat nemultumirea fata de schimbarea sistemului de plata pentru profesorii implicati in examenele nationale, in timpul desfasurarii acestora.
In cadrul intalnirii de marti cu Mircea Miclea si alti reprezentanti ai Ministerului Educatiei si Cercetarii, ei au spus ca, potrivit documentului care modifica sistemul de plata, presedintele, vicepresedintele si secretarul comisiei de examen sunt considerati personal nedidactic si, din acest motiv, indemnizatia primita pe ora a scazut. Singurii la care indemnizatia ramane identica cu cea de anul trecut sau chiar creste cu 25 la suta sunt profesorii corectori si evaluatori, considerati, potrivit aceluiasi document, personal didactic.
Potrivit reprezentantilor MEdC, indemnizarea presedintilor de comisii de bacalaureat, cadre didactice universitare este de pana la 50 la suta din salariul functiei didactice, pentru comisiile cu mai putin de 400 de candidati, respectiv pana la 100 la suta salariul functiei didactice pentru comisiile cu mai mult de 400 de candidati.
Pe baza ordonantei de urgenta, a fost luat ca baza de calcul salariul de baza al unui conferentiar cu 25 ani vechime, rezultand o indemnizatie de 5.850.000 lei net pentru presedintii de comisii cu pana la 400 de elevi si 11.650.000 lei net pentru presedintii de comisii cu peste 400 de elevi. Conducerea Ministerului Educatiei preciza ca o alta noutate in sistemul de indemnizare pentru sesiunea 2005 o constituie faptul ca a fost realizata o remunerare diferentiata a profesorilor evaluatori fata de profesorii supraveghetori, in sensul ca, fata de anul trecut, profesorii evaluatori vor avea un spor de 28-30 la suta, iar profesorii supraveghetori vor fi indemnizati aproximativ la acelasi nivel ca si anul trecut. Plata pentru activitatea prestata se acorda, conform legii, dupa incheierea activitatii, pe baza documentelor justificative.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.