La doua saptamani diferenta de elevi, parlamentarii au luat si ei vacanta ieri. Singura deosebire dintre cele doua categorii este aceea ca la sfarsitul anului, alesii neamului nu sustin nici un fel de examen, nu dau nimanui socoteala pentru activitat

La doua saptamani diferenta de elevi, parlamentarii au luat si ei vacanta ieri. Singura deosebire dintre cele doua categorii este aceea ca la sfarsitul anului, alesii neamului nu sustin nici un fel de examen, nu dau nimanui socoteala pentru activitatea desfasurata pe parcursul sesiunii parlamentare. Si de acest lucru se profita din plin. Pentru aproape o suta dintre senatori si deputati activitatea de parlamentar a insemat depunerea juramantului de investire. "Jur credinta patriei mele Romania. Jur sa respect Constitutia si legile tarii. Jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor.
Asa sa ma ajute Dumnezeu!". Acestea au fost singurele cuvinte pe care nume cunoscute, precum Dan Ioan Popescu (PSD), Titus Corlatean (PSD), Cristian David (PNL), Crin Antonescu (PNL), Nati Meir, Aurel Pavelescu, Lavinia Sandru, dar si alti alesi le-au rostit de la tribuna parlamentara. Apoi s-au odihnit si au asteptat cuminti sa vina vacanta. Pentru ca in Senat si Camera Deputatilor am desemnat 469 de reprezentanti ai poporului, probabil ca nici nu s-a observat ca pentru aproape o suta dintre ei calitatea de parlamentar inseamna numai beneficii. Peste 30 de milioane de lei salariu lunar, la care se mai adauga aproape 40 de milioane de lei suma forfetara pentru cheltuielile cu biroul parlamentar si cate 500 de mii de lei pe zi diurna pentru cei din provincie. Plus o masina cu sofer la scara si telefon mobil. Toate platite din banii contribuabililor. In cadrul comisiilor parlamentare e mai greu de contabilizat activitatea alesilor, insa situatia din Plen a fost inregistrata si facuta public pe site-urile oficiale ale celor doua Camere, pentru fiecare parlamentar in parte.

Pesedistii si democratii se menajeaza

Principalul partid de opozitie, PSD are in total 155 de reprezentanti. Dintre acestia, 28 de deputati nu au luat nici macar o data cuvantul in plen, (evident, in afara de ziua in care au depus juramantul de investitura). Daca unii dintre ei au mai avut cate o propunere legislativa ori o interpelare, nume importante din partid, precum liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, fostul purtator de cuvant al partidului, Titus Corlatean, precum si fostul consilier prezidential Octavian Stireanu nu au in dreptul activitatii de parlamentar decat semnarea unor motiuni si depunerea juramantului. La Senat, situatia se aplica numai in cazul a doi pesedisti. Unul dintre acestia este Octav Cozmanca. El a luat de doua ori cuvantul in plen, pentru ca a mai depus juramant si pentru o Comisie comuna permanenta a celor doua Camere.
Nici reprezentantii PD nu s-au lasat mai prejos. Din cei 44 de deputati, aproape jumatate nu au rostit decat juramantul de investitura. Printre acestia, 12 mai precis, au inaintat insa propuneri legislative, ori au adresat intrebari. Printre cei mai cunoscuti se numara Daniel Buda, fostul ministru al transporturilor - Anca Boagiu, Nicolae Bara. La Senat, reprezentantii PD constituie grup comun cu cei ai PNL. Din totalul de 50 de alesi, opt au crezut de cuviinta sa nu isi deranjeze colegii, astfel ca nu au avut nici o propunere legislativa, nu au adresat nici o intrebare in plen. Dintre ei, trei pedisti si cinci liberali, printre care si ministrul delegat Cristian David. Tot atatia liberali le-au urmat exemplul si la Camera, printre cei mai cunoscuti fiind fostul ministru al sportului, Crin Antonescu.

Peremistii sunt mai vorbareti

Avantajati de faptul ca sunt mult mai putini ca numar, parlamentarii PRM si-au delegat pe rand vorbitorii, astfel ca din cei 32 de deputati si 20 de senatori, doar 5 nu au avut nimic de spus. Daca cei 11 senatori ai Partidului Conservator au fost destul de activi, la Camera, din 20 de deputati, un sfert au tacut. Cei mai disciplinati au fost insa cei 32 de reprezentanti ai UDMR, pentru ca doar patru deputati se gasesc printre cei care s-au facut remarcati prin lipsa de activitate. La polul opus pot fi situati reprezentantii minoritatilor nationale, altele decat cea maghiara, intrucat dintr-un total de 18 deputati, sapte nu au avut nici un fel de activitate parlamentara. In aceeasi situatie se gasesc si trei din cei 19 independenti.
Restul parlamentarilor au rostit in medie intre una si trei declaratii politice, si au avut tot atatea initiative legislative.

Liberalul Nicolaescu, campion la declaratii politice

Au fost insa si alesi care s-au remarcat prin activitatea lor. Printre cei mai harnici se afla deputatul liberal Eugen Nicolaescu, cel care a luat cuvantul in Plenul Camerei de 46 de ori, a rostit 19 declaratii politice, dar a avut si 7 propuneri legislative si 7 intrebari, interpelari. Senatorul PRM Gheorghe Funar s-a remarcat prin cele 75 de propuneri legislative, dar a avut si 40 luari de cuvant, dintre care sapte declaratii politice. Un alt peremist, deputatul Lucian Bolcas, 38 luari de cuvant si patru propuneri legislative. De la PSD cel mai activ a fost deputatul de Olt Florin Iordache, cu 24 luari de cuvant, dintre care 13 declaratii politice, 6 propuneri legislative initiate, 11 intrebari si interpelari. Senatorul Maria Petre (PD) a avut 23 luari de cuvant, 5 declaratii politice si 4 propuneri legislative.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.