Unii batrani sunt speriati ca isi vor pierde banii din banci, iar tinerii se gandesc tot mai serios sa plateasca numai cu cardul. Totusi, psihologii ne linistesc. Ei sustin ca trecerea la leul greu nu-i va nauci pe romani, care se vor obisnui rapid c

Unii batrani sunt speriati ca isi vor pierde banii din banci, iar tinerii se gandesc tot mai serios sa plateasca numai cu cardul. Totusi, psihologii ne linistesc. Ei sustin ca trecerea la leul greu nu-i va nauci pe romani, care se vor obisnui rapid cu leul cu mai putine zerouri. O paine va costa in loc de 6.000 de lei doar 60 de bani. Iar salariul mediu va fi de 700 de lei. Sume mici, care vor inlesni socotelile la piata. Efectul este unul benefic asupra psihicului, asa spun specialistii. seful Clinicii de Psihiatrie din cadrul Spitalului Universitar, Florin Tudose, compara efectele schimbarii banilor cu cele ale modificarii orei. Doua saptamani - spune dr. Tudose - sunt de ajuns pentru ca romanii sa se adapteze noului sistem monetar. Iar informarea e cel mai bun antidot impotriva debusolarii pe care ar putea-o resimti romanii la denominare. "Nu cred ca acomodarea oamenilor va dura mai mult decat dureaza efectele schimbarii orei", ne-a declarat psihiatrul Florin Tudose. Mai mult, spune acesta, daca trecerea la ora de vara sau de iarna implica un efort fizic din partea noastra, schimbarea monedei nu ne solicita deloc din acest punct de vedere. Nici macar efortul intelectual nu este unul prea mare, pentru ca "un calcul cu mai putine zerouri este mai usor".
Specialistul e de parere ca, daca romanii stiu ce urmeaza sa se intample si au informatii corecte, atunci impactul psihologic al denominarii va fi insesizabil. Important este ca, cel putin in cazul batranilor, sa nu se confunde denominarea cu stabilizarea. Aceasta din urma a zguduit Romania in 1946. Pe atunci, o punga de malai costa o geanta de bani si, pe nepusa masa, autoritatile au decis sa schimbe sistemul. Romanii s-au trezit intr-o buna zi ca pot schimba o anumita suma de bani stabilita de stat. Restul banilor nu mai avea nici o valoare. S-a creat o adevarata psihoza, iar oameni care si-au pierdut averile peste noapte au recurs la gesturi disperate.
Acum, leul nu-si va pierde puterea de cumparare. insa mai greu va fi pentru ca o perioada va trebui ca portofelele sa aiba doua compartimente diferite: unul pentru banii vechi si altul pentru cei noi. Banii vechi vor circula mult timp de acum inainte, desi ei nu se vor mai regasi pe nici o factura sau bon fiscal. Restul insa, de exemplu, va putea fi primit in ambele monede, chiar daca pe bon sunt trecuti doar lei noi. in aceste conditii, cardul devine cel mai eficient mod de plata, pentru ca nu mai trebuie sa calculezi, sa te gandesti cati bani noi sau vechi trebuie sa primesti rest. Totul se rezuma la o simpla operatie electronica.



"Tin minte ce nenorocire a fost la stabilizarea din '46"

Oamenii ajunsi la o varsta respectabila isi amintesc prea bine ce s-a intamplat in 1946, cand comunistii au hotarat sa faca stabilizarea. "Aveam vreo 15 ani, dar tin minte ce nenorocire a fost. N-aveai voie sa schimbi decat o anumita suma, indiferent cati bani aveai", ne-a povestit Constantin Preda (foto) din localitatea valceana Valea Babei. Acum in varsta de 73 de ani, nea Tica Preda - cum ii spun apropiatii - isi aminteste: "Treaba asta s-a facut asa, fara sa anunte pe nimeni. in mijlocul noptii s-a dat decretul. A doua zi, te trezeai sarac. si erau unii care au pierdut o avere. Care a fost mai slab de inger, n-a rezistat".
in 2005, dupa aproape 60 de ani de la stabilizare, lucrurile stau altfel si valceanul nostru chiar ne linisteste: "Acum nu mai pierzi nici un ban, pentru ca, vezi dumneata, denominarea-i una, stabilizarea-i alta".

Melodie pentru banii noi

Dupa ce s-au facut cunoscuti cu piesa "Sexy Base" in care cantau despre suvita presedintelui, grupul Spitalu' 9 revine in atentia publicului. Noul lor cantec se intituleaza "Mieunatul leului" si este dedicat monedei nationale in varianta "grea".
Cristi Voicu (23 de ani, student la ASE), Marius Gheorghiu (25 de ani, student la Facultatea de Muzica) si Doru Ivanov (24 de ani, absovent ASE) s-au gandit ca cel mai bine ar fi sa faca o noua lansare, cea a leului greu pe ritmuri latino. Ei avertizeaza ca utilizarea neatenta a leului greu, ar putea provoca hernie financiara... Iar teama cea mai mare a membrilor Spitalului 9 pare a fi aceea ca guvernantii ar putea uita sa taie cele patru zerouri si de la impozite si taxe... Iata cum suna refrenul: "E greu, greu, greu... e greu cu leu' greu,/ Ce sa zic... Iubesc guvernu' meu!/ As pleca departe undeva/ Sa nu mai platesc intretinerea!/ Vreau si eu sa-mi cumpar un BMW-u,/ Dar salariu meu este de pateu!/ Acum stiu si eu de ce ii zice greu.../ Pentru un leu muncesti din greu mereu!"

Sfaturi pentru utilizarea bancnotelor

Potrivit prof. dr. Florin Tudose, sunt cateva reguli simple care pot sa-i faca pe oameni sa nu resimta deloc efectele denominarii:

* Oamenii trebui sa stie ca banii vechi nu isi pierd puterea de cumparare;

* Ar fi bine ca bancnotele vechi si cele noi sa fie tinute separat in portofel. Exista riscul ca hartiile sa fie confundate si oamenii sa dea din buzunar lei grei pe post de lei vechi;

* Cu totii ar trebui sa fim atenti la preturi atunci cand cumparam direct din magazine;

* Cel putin un timp ar fi bine sa verificam bancnotele noi. in felul acesta ne protejam de escroci;

* Cei care au carduri sa le utilizeze din plin pentru ca acestea nu dau gres, nu produc incurcaturi.



Primii lei grei, in portofelul lui Basescu

Prima extragere de lei grei de la bancomat a fost facuta de presedintele Traian Basescu, azi-noapte, la ora 0.00. Presedintele a utilizat un card VISA la bancomatul din incinta Turnul BRD din Piata Victoriei, cea mai inalta cladire de birouri din Bucuresti. ATM-urile BRD au fost inca de ieri adaptate pentru leul nou, afisand inca din urma cu trei zile ambele valori, in lei vechi si noi. Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au fost, de asemenea, prezenti la "Noaptea Leului greu'', eveniment organizat de "Ziarul Financiar'' si BRD, alaturi de alti ministri, demnitari, reprezentanti ai administratiei de stat si ai mediului de afaceri. Presedintele Basescu a putut cere bancnote de 10 lei, 50 de lei sau de 100 de lei noi, care au intrat in circulatie de azi.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.