Unul dintre efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi cresterea concurentei in sectorul IT, iar firmele din acest domeniu vor rezista doar daca vor avea cifre de afaceri intre 200 si 300 de milioane de dolari, a declarat Gabriel Marin, di

Unul dintre efectele aderarii Romaniei la Uniunea Europeana va fi cresterea concurentei in sectorul IT, iar firmele din acest domeniu vor rezista doar daca vor avea cifre de afaceri intre 200 si 300 de milioane de dolari, a declarat Gabriel Marin, directorul general al unei companii IT romanesti.
"Este foarte putin probabil ca o firma cu o cifra de afaceri modesta sa reuseasca pe o piata extrem de concurentiala. Aceste societati fie vor fi cumparate de companiile internationale, fie vor intra in faliment pentru ca marii jucatori au resurse financiare care le permit sa piarda pentru o anumita perioada de timp", a adaugat Marin, prezent la seminarul "Piata romaneasca IT&C pe ultima suta de metri inainte de socul UE", organizat de Ziarul Financiar.
El a spus ca, in cazul companiei sale, unul dintre cei mai importanti jucatori locali pe piata integratorilor de sisteme, previziunile pentru finele anului 2007 indica un volum al afacerilor de 400-500 milioane de dolari. Potrivit datelor prezentate, compania a raportat in 2004 o cifra de afaceri de aproximativ 120 milioane de dolari.
"Supravietuirea unei companii dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana este posibila doar daca are un rulaj de ordinul sutelor de milioane de dolari sau detine dreptul de proprietate intelectuala asupra unei aplicatii software importante.
Altfel, nici noi sau oricare alta firma nu va reusi sa lupte de la egal la egal cu companiile internationale", a apreciat reprezentantul Marin.
El a atras atentia ca una dintre principalele probleme cu care se confrunta acest sector este "lipsa realismului in intelegerea tendintelor care se manifesta pe piata mondiala IT&C".

Atac la Softwin

"In urma cu o luna am citit in presa un articol care facea referire la existenta unui brand romanesc in domeniul software, respectiv un produs antivirus. Are vreun sens ca in anul 2005 sa promovam ca brand national un produs care nu are nici o sansa de a deveni o aplicatie globala pentru simplul motiv ca Microsoft va lansa o versiune a sistemului de operare Windows cu un antivirus incorporat? Aici putem include si cazurile Netscape sau Realplayer", a aratat Marin.
Marin spune ca firmele din sectorul IT ar trebui sa isi canalizeze eforturile in crearea unei aplicatii software sau a unui produs care sa aduca elemente revolutionare in domeniul tehnologic si, astfel, companiile autohtone vor fi mai bine apreciate pe piata europeana sau mondiala.

Atentie: multinationalele pot pleca in trei saptamani

In opinia acestuia, singura sansa in domeniul IT pentru Romania in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este outsourcingul si outsourcingul selectiv (out-tasking).
"Aceste solutii sunt temporare. In Romania, mari companii si-au relocat o serie de activitati, cum ar fi cele de call-center, dar, pe masura ce salariile vor creste, interesul companiilor internationale va scadea iar relocarea operatiunilor nu dureaza mai mult de trei saptamani", a spus vorbitorul.
Un alt aspect care franeaza dezvoltarea sectorului IT este lipsa cadrului legislativ pentru reglementarea activitatilor din zona capitalului de risc (venture capital).
"Speram ca autoritatile romane sa reuseasca sa reglementeze si acest domeniu. Fara o lege specifica, multe planuri de afaceri din acest domeniu vor ramane la stadiul de idee pentru ca o banca nu va da credit unui astfel de demers, iar pe de alta parte rata succesului in acest sector este una destul de redusa, 2% sau 3%", a comentat Marin. Dupa momentul aderarii, aproape 90% din firmele romanesti isi vor schimba structura actionariatului, fie prin vanzarea actiunilor detinute de fondatorii companiiilor, fie prin listarea actiunilor pe piata de capital.

Guvernul nu trebuie sa doarma

"Nu este o rusine sa iti vinzi actiunile catre alta companie sau sa te listezi la bursa, este un proces normal, specific capitalismului. Dupa ce atingi anumite limite, este normal sa cedezi controlul celor care pot sa duca firma mai departe", a aratat Marin.
O alta idee prezentata de oficialul companiei a fost ca, la nivelul Guvernului, ar trebui sa existe preocuparea de a identifica acele companii care pot deveni, in urmatorii cinci ani, jucatori regionali sau internationali.
"Una din modalitati este implicarea acestora in proiecte nationale de infrastructura. Asemenea situatii s-au intalnit in Europa si Statele Unite si nu vad de ce nu am putea sa o facem si noi. Se stie ca daca vrei sa castigi un contract la Pentagon trebuie sa fii companie americana", a spus Marin.
Potrivit reprezentantului companiei IT, din cele 6.000-7.000 de societati din domeniul IT, conform unui studiu IDC, dupa aderare vor ramane doar 1.000-1.500 de firme, iar la nivel regional numai 4 sau 5 vor reusi sa faca fata concurentei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.