Presedintele Chinei, Hu Jintao, este asteptat astazi la Moscova, intr-o vizita ce va dura patru zile, si ale carei obiective par a fi atat economice cat si politice. Beijingul cauta in principal o intarire a relatiilor economice, predominant in secto

Presedintele Chinei, Hu Jintao, este asteptat astazi la Moscova, intr-o vizita ce va dura patru zile, si ale carei obiective par a fi atat economice cat si politice. Beijingul cauta in principal o intarire a relatiilor economice, predominant in sectorul energetic si cel al armamentului, si realizarea unei comunitati impreuna cu Moscova si New Delhi care sa reglementeze situatia politica din Asia.
Persoane apropiate Guvernului de la Kremlin declara ca Beijingul intentioneaza o crestere de patru ori a schimburilor comerciale cu Rusia pana in 2010, adica o ridicarea a acestora la aproximativ 80 de miliarde de dolari pe an. Pentru anul trecut schimburile cu China s-au ridicat la 21,2 miliarde de dolari.

Rusia si China considera ''intolerabila'' suprematia SUA

Conform unui comunicat al Agentiei AP, Hu Jintao doreste o intensificare a cooperarii cu Rusia in domeniul schimburilor comerciale, al energiei, al afcerilor militare, si al stiintei si tehnologiei. In momentul de fata China este cel mai mare cumparator de armament rusesc, iar intentiile sale pentru viitor apropiat vizeaza castigarea accesului la resursele de petrol si de gaze naturale ale Rusiei, fapt ce ar contribui considerabil la cresterea economica a acesteia, dat fiind ca in momentul de fata majoritatea resurselor chineze provin din Africa, iar producatorii africani au anuntat deja o crestere a preturilor la titei. Facand aluzie la suprematia Statelor unite, cei doi oficiali s-au declarat sustinatori ai unei lumi ''multipolare'' si au calificat drept ''intolerabila'' orice pretentie de monopol a pietei mondiale. Pregatirea acestei vizite a fost si prilej de declaratii ''grele'' din punct de vedere politic. Astfel oficialii rusi au invinuit direct Statele Unite si Europa de instigarea schimbarilor politice ce au avut loc in ultimele 18 luni in Georgia, Ucraina, si mai recent in Kyrgyzstan. Pentru ca tabloul politic al vizitei sa fie complet, el va cuprinde si o manifestare comuna a armatelor celor doua tari, fapt considerat de analisti ca o sugestie clara a racirii relatiilor cu SUA si cu puterile vestice.

China urmareste construirea unei noi conducte petroliere

Dar cel mai important motiv al vizitei lui Hu Jintao pare a fi acela de a-i convinge pe rusi de necesitatea construirii cat mai rapid a unei conducte de petrol strategice, care sa transporte titeiul din Siberia pana in nordul Chinei. Intrucat anul trecut Rusia hotarase in mod provizoriu ca aceasta conducta sa treaca prin Pacific catre Japonia, acum Beijingul face presiuni pentru modificarea traiectoriei spre orasul Daqing, din nordul tarii. ''Cele doua tari au ajuns deja la un acord asupra constructiei unei conducte si speram ca aceasta va fi construita cat mai repede cu putinta'' a asigurat ieri viceministrul chinez al relatiilor Externe, Li Huei. Optimismul chinez este sustinut in special de anuntul facut de Transneft cum ca a inceput studierea unui proiect de constructie a unei conducte petroliere care sa transporte titei catre China, renuntandu-se astfel la proiectul initial. In ajunul vizitei, Moscova nu a oferit insa nici o declaratie despre acest proiect si despre traseul sau. Purtatorul de cuvant al diplomatului rus Alexander Iakovenko a vorbit numai de interesul Rusiei de a-i livra Chinei combustibil pentru centralele electrice atomice si material pentru dezvoltarea aviatiei civile si a extractiei miniere. In cadrul vizitei, presedintele chinez va semna impreuna cu Vladimir Putin o ''declaratie comuna asupra ordinii internationale in secolul XXI'' care va fixa o ''viziune comuna de dezvoltare a umanitatii''. Vizita presedintelui chinez survine in contextul apropierii dintre Moscova si Pekin ca urmare a semnarii acordului de la Vladivostok asupra frontierei comune, ce a pus capat unor dispute de aproape 40 de ani. In mod simbolic, Putin a aprobat zilele trecute sarbatorirea in 2007 a ''anului Chinei'' la Moscova.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.