"Caiete critice", nr. 2-3 (208-209)/ 2005, realizeaza un dosar despre poezia contemporana, alcatuit din cateva recenzii despre cartile noilor poeti si o voluminoasa ancheta, "Poezia tanara. O noua generatie?", urmata de o miniantologie de texte progr
"Caiete critice", nr. 2-3 (208-209)/ 2005, realizeaza un dosar despre poezia contemporana, alcatuit din cateva recenzii despre cartile noilor poeti si o voluminoasa ancheta, "Poezia tanara. O noua generatie?", urmata de o miniantologie de texte programatice si de versuri. Conceput de Daniel Cristea-Enache si Mihai Iovanel, prezentul numar este reprezentativ mai ales prin cei care discuta si mai putin prin ce anume. Au cuvantul poeti afirmati in jurul anului 2000, apoi autori afirmati in generatiile anterioare (Angela Marinescu, Adrian Popescu, Ioan Es. Pop), dar si unii care la ora actuala s-au orientat spre alte forme de expresivitate (Petru Romosan - comerciant de arta si editor, Gabriel Chifu - prozator). Ca editor se pronunta doar Nicolae Tone (care a si promovat mai mare parte dintre poetii despre care se vorbeste), iar dintre critici raspund, din trei generatii, autori ca Mircea Martin, Tudorel Urian, Paul Cernat (pentru a cita doar 3 din 30). Ancheta contureaza destul de clar discutiile catre un singur grup, cel al "fracturistilor", cu extensii spre cenaclurile din ultimii ani ale Uniunii Scriitorilor. De aici si opiniile iritate, contradictorii sau excesiv analitice. Despre valoarea poeziei discutate, un mesaj subiacent este trimis de editori prin ilustrarea cu reproduceri din arta pop a anilor '60.
Nr. 3/ 2005 din "Ca si cum", "revista literara supravegheata de Celebrul animal", realizata de lazurca, leac, maduta, neamtu, postaveanu (sic!, asa, cu minuscule...), este si o alternativa la proza discutata acum de institutiile premiilor literare. Alternativa banateana e construita pe unele dileme ale noii generatii: o bursa in strainatate sau sistemul de invatamant romanesc? Astfel, sub mentiunea "senzational: trebuia sa devin invatatoare", prima pagina prezinta un interviu cu Annie Ernaux, "una dintre cele mai citite scriitoare franceze contemporane". Voichita Nachescu (p. 14) semneaza un fragment de "campus (auto)fiction, Ameri c.a.". Mici casete dezvaluie cateva notiuni de program, de pilda "jurnalul de librar", asumat de un... consumator de gin, care afirma ca nu-i place Lodge, desi n-a citit nici un rand!; "agentia literara" declara, printre altele, inscrierea la OSIM a unor "pliculete inspiratie Veronica A. Cara - contin 90% transpiratie". Rubrica de proza "Ctrl-v" (comanda pentru "paste"/ "lipire" in programul Word) (in curs de aparitie) cuprinde texte semnate de Alexandru Potcoava, Daniel Vighi sau... Yorick. Poezia nu are nici o comanda, ea intervine "neanuntat" in paginile revistei, cu texte de Marin Malaicu, Adrian Urmanov sau Catalina George. Comanda Alt-Shift (schimbarea tastaturii de la o limba la alta) o aduce pe ecran pe Emmanuèlle Bernheim, in traducerea Irinei Mavrodin (romanul "Vineri seara"). Ultima pagina arata mai multe celebre animale (o turma de oi) cu trei tineri in mijlocul lor, vorbind la telefon, imortalizati de data asta pe un ecran TV sub care un scroll anunta: "Celebrul animal: noul pastor al literaturii!".
"Constiinta nationala sub regimul comunist totalitar (RSSM 1956-1963)" de Vladimir Besleaga este unul dintre punctele de atractie ale revistei tinerilor scriitori din Republica Moldova, "Contrafort", an XII, nr. 3-5 (125-127), martie-mai 2005. Amplul eseu se bazeaza pe o documentatie in Arhiva organizatiilor social-politice a Republicii Moldova, discutand si cu ajutorul istoriei orale felul in care s-a creat aberatia propagandistica numita "limba moldoveneasca". Aparatul de stat veghea fiecare intalnire dintre romanii din RPR si RSSM, iar consecintele nerespectarii regulilor sunt urmarite de eseist de la nivelul unei muncitoare (care a expediat o scrisoare in limba romana, nu in alfabet chirilic) pana la cel al ziaristilor care faceau o vizita la Bucuresti, neprevazuta de programul deplasarii in RPR. Alte repere ce alcatuiesc un sumar deschis al acestui numar sunt, mai intai, tema "modelul intelectual al lui Witold Gombrowicz", o masa rotunda cu prilejul vernisarii expozitiei fotografice dedicate scriitorului polonez de Bohdan Paczowski, la biblioteca "Onisifor Ghibu" din Chisinau; apoi, muzica din Moldova (Planeta Moldova, Pavel Stratan, grupul de jazz folk Trigon) este ascultata "antropologic" de Vlad Bolocan si Virgil Mihaiu. Ultima pagina prezinta in traducerea lui Vasile Garnet un interviu luat de saptamanalul "Moskovskie novosti" Regelui Mihai despre actul de la 23 august.

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.