Echipa specialistilor maghiari care au actionat in regiunile inundate din judetul Timis a revenit, ieri, la Budapesta, a declarat ministrul Mediului din Ungaria, Miklos Persany.
"Guvernul ungar a alocat pentru aceasta actiune 100 de milioane d

Echipa specialistilor maghiari care au actionat in regiunile inundate din judetul Timis a revenit, ieri, la Budapesta, a declarat ministrul Mediului din Ungaria, Miklos Persany.
"Guvernul ungar a alocat pentru aceasta actiune 100 de milioane de forinti (aproximativ 400.000 de euro). Nu am luat in calcul aceste costuri. Sunt convins ca daca Ungaria s-a fi aflat in aceeasi situatie, primeam imediat sprijin din partea romana", a spus Persany in cadrul intalnirii de ieri la Budapesta cu Sulfina Barbu, ministrul omolog roman, cu ocazia manifestarilor dedicate sarbatoririi Zilei Dunarii.
Sustinand ca niciodata relatiile de colaborare in domeniul Mediului nu au fost atat de bune ca in prezent, ministrul Miklos Persany a sugerat, totusi, ca mai exista probleme care ar trebui rezolvate de catre partea romana. Temele centrale au fost exploatarea de la Rosia Montana si siguranta digului de decantare de la Baia Mare, sustinand ca unul din membrii comisiei de experti ar fi ridicat numeroase obiectii. In replica, Sulfina Barbu a spus ca au fost luate toate masurile de siguranta. "Digul de la Baia Mare este cel mai sigur din Europa."

Centrala atomica maghiara, confundata cu... Cernavoda

Intrebat ce masuri au fost luate la centrala atomica de la Paks, unitate cu tehnologie ruseasca similara celei de la Kozlodui si la care, cu doi ani in urma s-a inregistrat o scurgere de gaze radioactive, ministrul Persany a fost evaziv spunand doar ca nu exista nici un pericol la Paks. "Guvernul nu a luat nici o decizie cu privire la inchiderea centralei atomice de la Paks. Va pot spune in mod cert ca in acest deceniu nu se pune problema inchiderii deoarece centrala are aviz de functionare", a spus Miklos Persany.
Referitor la acest subiect, corespondentul Radio Romania la Budapesta, Ion Dumitras, ne-a dezvaluit ca in urma cu trei saptamani, la Nadlac, pe partea ungara a avut loc un exercitiu de decontaminare radioactiva. A doua zi, presa maghiara a titrat ca ar fi avut loc o scurgere radioactiva la... Cernavoda. Nimic despre Paks.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.