Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a anuntat in cadrul Congresului Uniunii Avocatilor, desfasurat la Costinesti, ca ia in calcul posibilitatea de a suspenda asigurarea asistentei judiciare de catre membrii Uniunii Avocatilor din Romania

Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a anuntat in cadrul Congresului Uniunii Avocatilor, desfasurat la Costinesti, ca ia in calcul posibilitatea de a suspenda asigurarea asistentei judiciare de catre membrii Uniunii Avocatilor din Romania, in cazul in care situatia unor organizatii similare care functioneaza in paralel, incalcand prevederile legii, nu va fi rezolvata. Domnia sa a evidentiat astfel faptul ca, desi a facut numeroase demersuri catre forurile competente, printre care si Consiliul Suprem al Magistraturii, este complet nemultumit de lipsa de reactie a acestora.
Potrivit aceleiasi surse, avocatii ar urma sa faca "ceea ce nu au facut, desi au amenintat de cativa ani de zile, adica sa intrerupa asistenta judiciara pe o perioada determinata, cu un preaviz de doua saptamani, urmand sa nu reia activitatea pana nu se clarifica chestiunea acestor entitati ilegale", a spus Iordanescu referindu-se la existenta unor barouri care functioneaza in paralel.
Interpelat telefonic, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, Sergiu Andon, ne-a declarat ca existenta acestor barouri "este o problema reala, intolerabila, o impostura". "Aceasta problema trebuie rezolvata si chiar a inceput sa se rezolve avand in vedere ca unele Parchete au dat solutii favorabile. Din pozitia de parlamentar, accept ideea ca se pot face modificari legislative, dar asemenea masuri ar trebui luate in pachet cu alte masuri de natura a intari raspunderea Barourilor legal constituite fata de profesionalismul si corectitudinea prestatiei avocatiale si a prestantei avocatilor", ne-a mai spus Sergiu Andon. Intrebat care este pozitia Consiliului Suprem al Magistraturii in legatura cu posibilitatea intrarii avocatilor in greva, purtatorul de cuvant al CSM, Cristina Lita, ne-a asigurat ca "se vor informa asupra aspectelor sesizate de dumnealui in cadrul Congresului Uniunii Avocatilor, urmand sa se discute in plen pentru a se gasi solutii legale in vederea evitarii unor astfel de situatii".
Inca de la infiintarea Baroului Constitutional Roman au existat dispute privind legalitatea acestuia. Cazul a ajuns la CEDO, care a apreciat ca infiintarea acestuia contravine legii romanesti. Ulterior, Uniunea Avocatilor din Romania a sesizat CSM ca, in ciuda deciziei Curtii Europene, Baroul Constitutional continua sa functioneze ca institutie paralela, iar CSM a stabilit ca va transmite conducerii Curtilor de Apel si celor ale Parchetelor de pe langa aceste curti lista cu avocatii care sunt recunoscuti de UAR.

Incalcarea dreptului constitutional la aparare

Eventualitatea intrarii avocatilor in greva ar trebui sa dea de gandit reprezentantilor tuturor forurilor abilitate sa solutioneze acest conflict, avand in vedere ca lipsa asistentei juridice poate paraliza activitatea instantelor, Parchetelor si chiar a Politiei.
Spre exemplu, in cazul retinerii unei persoane acuzate de savarsirea uneia sau mai multor infractiuni, este obligatorie prezenta unui avocat, in cazul in care invinuitul nu-si permite unul, acesta fiind asigurat din oficiu. Daca nu se intampla asa, retinerea poate fi extrem de usor contestata, in ciuda probelor existente la dosar, "din lipsa de procedura".
La fel se intampla si in cazul instantelor, si aici prezenta aparatorului fiind obligatorie. Acest lucru este clar specificat in art. 24 din Constitutia Romaniei, potrivit caruia "dreptul la aparare este garantat". "In tot cursul procesului, partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu", se arata la alin. 2 al aceluiasi articol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.