Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) solicita Parlamentului ca si firmele listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa poata participa la procesul de transformare a institutiei in societate pe actiuni alaturi de societatile de servicii de investiti

Asociatia Oamenilor de Afaceri (AOAR) solicita Parlamentului ca si firmele listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) sa poata participa la procesul de transformare a institutiei in societate pe actiuni alaturi de societatile de servicii de investitii financiare. "AOAR apreciaza ca toate justificarile oferite de diferitele parti interesate nu pot raspunde la intrebarea simpla vizand lipsa de interes de a oferi o modalitate transparenta si echitabila de privatizare a unei societati publice, respectiv posibilitatea participarii la privatizare si a altor grupuri de interese: firmele listate, care de fapt permit realizarea de venituri la bursa si la SSIF, cetateni, jucatori pe bursa sau nu, firme financiare interesate, inclusiv SIF-urile", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Reprezentantii oamenilor de afaceri sustin ca, prin proiectul de lege ce se dezbate in Parlament vizand privatizarea BVB, se doreste sa se faca cadou societatilor de servicii in investitii financiare parti ale unei proprietati publice la a carei creare nu au contribuit cu nimic.
"AOAR considera ca graba cu care se promoveaza privatizarea BVB are in vedere realizarea de catre alesii ce vor constitui beneficiarii acestei noi privatizari de succes a unor viitoare castiguri si mai mari, oferite de o posibila preluare a bursei de alte organizatii similare, puternice si dispuse sa plateasca sume importante de bani pentru o astfel de tranzactie, asa cum s-a intamplat recent cu bursa din Ungaria", este de parere asociatia. Oamenii de afaceri solicita Parlamentului sa continue analizele proiectului de lege in comisiile de specialitate, cu invitarea reprezentantilor tuturor grupurilor de interese si cu luarea in considerare a pozitiilor corecte din punct de vedere economic. Procesul de organizare a BVB in societate pe actiuni va presupune distribuirea, sub forma de capital social, a unei parti din patrimoniul institutiei catre membrii care devin actionari.
Transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni este primul pas in procesul de unificare a celor doua piete de valori mobiliare existente, respectiv Bursa Electronica Rasdaq si BVB.

Septimiu Stoica: Bursa nu este o societate de stat, deci nu poate fi privatizata

Septimiu Stoica, vicepresedintele Comitetului Bursei de Valori a aratat ca acuzele AOAR constituie niste "afirmatii pripite care vadesc ca nu este cunoscuta piata de capital sau ca in mod intentionat se exprima niste neadevaruri". Confuzia principala, explica oficialul bursei, se face atunci cand se vorbeste despre privatizarea bursei in loc de demutualizare, adica transformarea BVB din institutie de interes public in societate pe actiuni. "O institutie de interes public nu inseamna neaparat o institutie de stat. Patrimoniul bursei a fost administrat de brokeri. Acestia puteau reduce comisioanele la 0, iar BVB nu mai avea in acest moment nici un patrimoniu", arata Stoica. De aceea, vicepresedintele BVB considera cel putin ciudat pentru niste oameni de afaceri sa nu stie acest lucru. "Se cheama privatizare daca ceva ce aveam deja ni se da sub alta forma? Brokerii vor avea calitatea de actionar in loc de cea de asociat", arata acesta.
Stoica nu a exclus deschiderea pietei de capital, in viitor, si catre alte institutii financiare si spre marele public. Insa acest lucru nu va fi posibil foarte curand, deoarece BVB va fi o perioada de timp institutie non-profit. Veniturile bursei se constituie din comisioane, iar daca se majoreaza comisioanele, bursa va fi neatractiva pentru investitori. Legat de o posibila preluare a bursei de la Bucuresti, asa cum sustine documentul AOAR, Septimiu Stoica avertizeaza ca aceste zvonuri, dincolo de faptul ca nu sunt adevarate, fac rau pietei de capital si pot descuraja investitorii, lucru ce ar duce la scaderea preturilor de pe piata, adica "o miscare aberanta a oamenilor de afaceri impotriva propriilor interese".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.