Implantul hormonal subcutanat este o noua metoda de contraceptie feminina. Este un implant de dimensiuni mici (4 centimentri lungime si 2 milimetri in diametru), care se introduce sub piele, pe partea interioara a bratului. Introducerea este efectuat
Implantul hormonal subcutanat este o noua metoda de contraceptie feminina. Este un implant de dimensiuni mici (4 centimentri lungime si 2 milimetri in diametru), care se introduce sub piele, pe partea interioara a bratului. Introducerea este efectuata in cabinetul medical de ginecolog, cu ajutorul unui aplicator de unica folosinta. Se recomanda anestezie locala. In urma introducerii implantului, ""operatie"" care dureaza aproximativ doua minute, pe piele este posibil sa apara o cicatrice de doi milimetri.
Implantul subcutanant ""secreta"" o doza de hormon contraceptiv - etonogestrel - care asigura contraceptie imediata si neintrerupta aproximativ timp de trei ani.
Acest contraceptiv se adreseaza in special femeilor care au tendinta de a uita sa ia pilula, eliminand timp de trei ani grija unei sarcini nedorite. El a fost conceput pentru a servi, totodata, femeilor care sunt nemultumite de celelalte metode contraceptive, care inca nu au avut nasteri, si chiar celor care au folosit sterilet.
Trebuie precizat ca revenirea la fertilitate este facila, in aproximativ trei saptamani de la extragerea implantului. Inclusiv extragerea implantului se efectueaza sub anestezie locala, fara nici un fel de complicatii.
Potrivit specialistilor, acest gen de contraceptiv este indicat totodata femeilor care nu tolereaza estrogeni, deoarece nu induce efecte adverse majore. Se stie ca estrogenii sunt in buna parte raspunzatori de unele tulburari ale circulatiei sangelui, de dureri ale sanilor si de alte inconveniente de mai mica sau mai mare amploare. Pilula contraceptiva contine doi hormoni - progesteron si un estrogen. Implantul hormonal cutanat prezinta avantajul ca se bazeaza exclusiv pe progesteron, reducand aproape la zero efectele adverse.

SFAT. ""Indiferent de metoda contraceptiva folosita, in prealabil este necesara consultarea ginecologului"", ne avertizeaza medicul primar ginecolog Daniel Popescu. Avertismentul vizeaza femeile care-si pot procura in diferite moduri acest implant, pot apela la serviciile unui medic pentru amplasarea lui, dar fac abstractie de sfatul ginecologului.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.