Putine orase pot oferi un numar atat de mare de atractii uimitoare si de stari greu de definit. De la culorile vii din timpul primaverii la zilele insorite ale verii si la nenumaratele sclipiri din timpul faimoaselor Nopti albe; de la stralucitorul s

Putine orase pot oferi un numar atat de mare de atractii uimitoare si de stari greu de definit. De la culorile vii din timpul primaverii la zilele insorite ale verii si la nenumaratele sclipiri din timpul faimoaselor Nopti albe; de la stralucitorul soare auriu de toamna si pana la luminozitatea stralucitoare pe care o imbraca orasul in timpul iernii, orasul Sankt Petersburg reuseste sa isi vrajeasca de fiecare data vizitatorii.
In 1703, Petru cel Mare a fondat orasul pe care il dorea "o poarta catre Europa". Sankt Petersburg combina fascinanta sa mostenire rusa cu aspectul distinctiv european. Considerat inima culturala a Rusiei, Sankt Petersburg isi recapata rapid reputatia de a fi unul dintre marile orase ale Europei.
Situat la distante relativ mici fata de marile capitale europene, orasul tarilor ofera vizitatorilor hoteluri de lux si servicii internationale de calatorie.
Printre nenumaratele monumente ale orasului, demna de vizitat este fortareata Sfintilor Petru si Pavel, cunoscuta si sub numele de "Bastilia rusa". Construita in 1703, cladirea a fost folosita drept inchisoare politica pana in anul 1917. Aici au fost "gazduite" nume faimoase din istoria Rusiei, precum Dostoievski, Gorki, Trotki si fratele lui Lenin, Alexandru. Nu mai putin faimoasa este catedrala fortaretei, celebra pentru spiralele sale inguste si pentru girueta din varf, construita sub forma Arhanghelului cu Cruce. In aceasta catedrala isi dorm somnul de veci membrii familiei Romanov, ultima familie tarista a Rusiei.

Sankt Petersburg, un muzeu in aer liber

Orasul are nu mai putin de 140 de muzee. In cel mai mare muzeu de arta din lume, Ermitaj, sunt expuse peste trei milioane de obiecte de arta reprezentand cele mai diverse perioade din istoria umanitatii. In salile muzeului se gasesc de la obiecte scite lucrate in aur si arta veche egipteana pana la arta cubista. Colectia de arta rusa care apartine muzeului reflecta istoria zbuciumata a tarii. De la icoanele medievale si pana la operele realismului socialist stalinist, toate sunt o oglinda a vietii "Marii Rusii". Ermitajul este unul dintre cele mai cunoscute muzee din lume. Incepand din 1760, Palatul de Iarna a fost resedinta familiilor tariste. Situat pe malurile Nevei, palatul construit in stil baroc este principala atractie a vizitatorilor si cea mai importanta cladire din complexul muzeal Ermitaj. Doar in acest palat exista 1.786 de usi, 1.945 de ferestre si 1.057 de holuri si camere, majoritatea fiind deschise publicului. Pe buna dreptate, orasul a fost denumit "Venetia nordului", aici existand peste 500 de poduri, de la cele inguste, destinate exclusiv pietonilor, la monumentalele poduri de peste Neva.

Veche de peste 300 de ani

Unul dintre cele mai vizitate locuri este prima casa construita in Sankt Petersburg. Inaltata in 1703, a fost resedinta lui Petru cel Mare timp de cinci ani. Constructia este o combinatie stranie intre izba traditionala ruseasca si caminele olandeze cu acoperis inalt. Dormitorul, sufrageria si biroul pastreaza inca amprenta prezentei tarului, alaturi de multe dintre obiectele care i-au apartinut odinioara.

Paradis al cumparaturilor

Nu poti vizita Sankt Petersburgul fara a traversa macar o data celebra strada Nevski Prospect. Aici se aliniaza tot felul de magazine, de la cele destinate exclusiv suvenirurilor la magazinele de blanuri de lux, portelanuri sau instrumente muzicale.
Printre aceste magazine s-au strecurat localuri cochete si cafenele de unde, in zilele friguroase de iarna, razbate aburul samovarelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.