Programele derulate de diverse companii americane in Romania prin care acestea recruteaza studenti in vederea angajarii lor pe perioada de vara in Statele Unite reprezinta o adevarata inrolare in sclavie, afirma brasoveanul Mihai Ifrim. Tanarul susti
Programele derulate de diverse companii americane in Romania prin care acestea recruteaza studenti in vederea angajarii lor pe perioada de vara in Statele Unite reprezinta o adevarata inrolare in sclavie, afirma brasoveanul Mihai Ifrim. Tanarul sustine ca dupa 3-4 luni de munca pe branci, acestia nu reusesc nici macar sa-si amortizeze costurile plecarii. Mihai Ifrim este un tanar de 27 de ani din Brasov, care, in urma cu aproape trei ani, s-a decis sa plece in Statele Unite. Satul de greutatile pe care trebuia sa le infrunte aici pentru a trai decent, tanarul a renuntat la viata din Romania pentru a ajunge acolo unde spera ca pregatirea si munca lui sa fie rasplatite la adevarata lor valoare. Plecarea nu a fost deloc usoara. Mihai a platit mai bine de 1.300 de dolari pentru a participa la unul dintre programele sociale de vara pentru care companiile americane recruteaza tineri din Romania in vederea angajarii lor pe o perioada de trei-patru luni in taberele de copii sau la diferite firme prestatoare de servicii. Dupa un an de asteptare, a fost acceptat in program, cu conditia ca parintii sa semneze o garantie de plata in valoare de 3.000 de dolari, in cazul in care tanarul nu s-ar mai fi intors in tara. Mihai a plecat apoi din Romania si dupa un zbor cu avionul de mai bine de 10 ore a pasit pe aeroportul new-yorkez JFK, traind din plin socul noii lumi. "Prima senzatie e cel putin ciudata! Totul trece parca pe langa tine. Se vorbeste o engleza atat de diferita fata de cea pe care o stii, iar ceea ce vedeai tu din filme e cu totul alt tablou. New York-ul e o adevarata nebunie!", ne marturiseste tanarul.
Mihai a fost repartizat in tabara de copii Binghampton, situata la 300 de kilometri nord-vest de New York. Primele saptamani au fost extrem de chinuitoare si obositoare. Tanarul muncea de dimineata, de la 5.30 pana seara la 11 la bucatarie, spaland vase si "gatind" derivate de pui si salate. "Conditiile de cazare erau sub orice critica. Stateam in niste cabanute din lemn, buda ca la tara si nici macar paturi nu ne-au dat. Ar fi trebuit sa ne aducem noi saci de dormit. in plus, incerci inutil sa pui un ban deoparte pe care il cheltuiesti rapid in unica ta zi libera pe saptamana si apoi te apuca nervii cand iti dai seama ca e bataie de joc. in timp ce canadienii castiga in jur de 300-500 de dolari pe saptamana, noi abia castigam 650 de dolari pentru 22 de saptamani. Poti ajunge la 700-800 daca te repartizeaza in alte locatii decat taberele de copii. Cam 70% dintre cei ce vin anual in Statele Unite prin aceste programe pleaca acasa in lacrimi", ne povesteste Mihai.
Dupa o luna de munca pe branci, el a renuntat la program si a decis sa-si ia in maini propriul destin. A batut la pas marele New York, ciocanind din usa in usa, in speranta ca cineva il va angaja ca imigrant ilegal. intr-un final, Mihai a fost cooptat in echipa unei firme de birotica din sudul Manhattanului pentru 300 de dolari pe saptamana. Tanarul si-a inchiriat un apartament de doua camere, pentru care plateste 700 de dolari la chirie si intretinere si, constrans de distantele din NY, si-a achizitionat o masina prin leasing, contra unei rate lunare de 250 de dolari. Apoi, a inceput sa puna bani de-o parte pentru a le trimite parintilor sai garantia de 3.000 de dolari.
Acum, dupa trei ani, Mihai este cuprins de un dor sfredelitor de casa. Se pregateste sa se insoare cu o romanca stabilita in State de aproape 10 ani, ceea ce-i va conferi dreptul cetateniei americane si dreptul de a se intoarce in vizita in Romania.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.