Ministrul Sãnãtãþii, Mircea Cintezã, printr-un ordin semnat in cursul lunii trecute, a reuºit sã creeze confuzie la nivelul spitalelor pentru aproape trei sãptãmani. In plus, din cauza acestui ordin a exis
Ministrul Sãnãtãþii, Mircea Cintezã, printr-un ordin semnat in cursul lunii trecute, a reuºit sã creeze confuzie la nivelul spitalelor pentru aproape trei sãptãmani. In plus, din cauza acestui ordin a existat ºi incã existã riscul ca unele spitale sã fie date in judecatã de cãtre unii furnizori de materiale sanitare.
La data de 13 mai a.c., Cintezã a semnat ordinul 497 privind "obligativitatea excluderii furnizorilor de materiale sanitare care nu indeplinesc procedurile pentru atribuirea de contracte de achiziþie publicã". Imediat, acest ordin, insoþit de referatul de aprobare, a fost trimis cãtre direcþiile judeþene de sãnãtate publicã ºi spitale. Urmarea: unele spitale au exclus din procedura de licitaþie o serie de furnizori de materiale sanitare. Reacþia firmelor furnizoare nu a intarziat sã aparã. Ele au sesizat reprezentanþii spitalelor cã, in conformitate cu Legea achiziþiilor publice, ministrul Sãnãtãþii nu poate interzice unei firme sã participe la licitaþii atat timp cat nu existã probe cã in contractele anterioare aceasta nu ºi-a indeplinit obligaþiile asumate. Reprezentanþii spitalelor au inceput sã cearã lãmuriri la direcþiile judeþene de sãnãtate publicã, care la randul lor au luat legãtura cu Ministerul Sãnãtãþii (MS). La data de 2 iunie a.c.,George Diga, secretar general al MS a transmis o circularã Direcþiilor judeþene de sãnãtate publicã in care prezintã "sensul corect" al ordinului 497: "Toate unitãþile sanitare din reþeaua MS au obligaþia de a exclude din procedurile pentru atribuirea de contracte de achiziþie publicã, toþi furnizorii pentru care existã probe cã in contractele anterioare nu ºi-au indeplinit obligaþiile asumate in ceea ce priveºte calitatea materialelor sanitare ºi livrarea la termenele stabilite". Mai mult, acesta atrage atenþia asupra faptului cã excluderea furnizorilor, fãrã probe certe, care pot dovedi neindeplinirea clauzelor contractuale, intrã in responsabilitatea directã a fiecãrei unitãþi sanitare". Pe de altã parte, Diga precizeazã, in circularã, cã spitalele ºi direcþiile judeþene de sãnãtate publicã sunt vinovate de situaþia creatã dupã emiterea ordinului din data de 13 mai a.c.: "Ca urmare a interpretãrii eronate a conþinutului ordinului, unele spitale au exclus din procedura de licitaþie furnizori fãrã a avea probe dovedite cã in contractele anterioare aceºtia nu ºi-au indeplinit obligaþiile asumate in ceea ce priveºte calitatea materialelor sanitare ºi livrarea la termenele stabilite".
La randul lor, reprezentanþii furnizorilor de produse medicale sunt de pãrere cã ministrul Sãnãtãþii "este paralel cu legile din þara noastrã" ºi cã "acea circularã din data de 2 iunie a.c. a fost datã dupã ce reprezentanþii MS ºi-au dat seama cã furnizorii de produse medicale care in contractele anterioare ºi-au indeplinit obligaþiile asumate, dar nu au mai fost primiþi la licitaþii, pot da in judecatã spitalele".
Asociaþia Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM) ii propune premierului Cãlin Popescu Tãriceanu "un exerciþiu, al cãrui rezultat ar putea constitui un prim pas cãtre reconsiderarea importanþei sociale a profitului ºi cãtre o reformã realã a sistemului sanitar romanesc". AFPM ii cere acestuia sã calculeze cu cat au creditat companiile furnizoare de produse medicale ºi medicamente statul roman, timp de 14 luni, pornind de la "produsele in valoare de 9.800 miliarde de lei care au fost livrate spitalelor ºi farmaciilor in perioada noiembrie 2003 - decembrie 2004".
"Pentru aceastã valoare, companiile furnizoare au plãtit statului TVA intre 9 ºi 19 la sutã. La sfarºitul anului 2004, pentru suma de 9.800 miliarde de lei, companiile furnizoare au plãtit statului impozitul pe profit, in procent de 25 la sutã. Element ajutãtor: facturile emise de furnizori nu au fost incasate nici azi...", se aratã intr-un comunicat de presã al AFPM.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.