Acolo, in casa la tusa Maria - strasnica gazdoaie, la aproape sapte decenii, rumena in obraji cum ii focul si apriga precum acesta cand era vorba de gospodaria ei, dar moale si blanda cum e caldura lui in serile de iarna - , ei, bine, acolo am invatat prima data a face paine din cartofi, dulce si plina la gust si atat de potrivita cu felurile de mancare ce ne erau puse dinainte la masa: bors gatit ca-n Bucovina, cu hribi si... mujdei de usturoi, sarmale cu urda si smantana, o tocana suceveana (din carne de vaca si de porc, ardei, usturoi si smantana si altele, dupa gustul oamenilor de acolo). Painea o pregatise, sub indrumarea tusii, fiica-sa, Marisica (ii scriu numele astfel, ca sa respect pronuntia din zona), dintr-un kilogram de cartofi (de Suceava), doua linguri cu zahar, doua kilograme de faina de grau, 100 g drojdie de bere, un litru si jumatate de apa calda si o lingura cu sare grunjoasa.
Mai intai a pus la fiert cartofii, in coaja, curatandu-i apoi cat inca erau fierbinti si zdrobindu-i cu temeinicie. A inmuiat drojdia cu putina apa calda si o lingura cu zahar. In covata de lemn, ce parea lustruita de patina timpului, a adunat impreuna faina, cartofii, drojdia, sarea si lingura cu zahar de-i ramasese, turnand si apa potrivit de calda, cam cat se simtea la mana ca e nevoie.
De framantat, a framantat un sfert de ceas, ori mai bine, dupa care a lasat aluatul la caldura, sa creasca. A maturat bine vatra cuptorului (infierbantat dinainte), a presarat-o cu faina si acolo a pus painile mari, rotunde, la copt, la foc potrivit. Nu inainte de a face cu mana deasupra lor semnul crucii. Dupa un ceas, painea era gata. Calda si parfumata precum ziua aceea de vara, de care-mi aduc aminte, facandu-mi-se dor de gustul ei dulceag (al painii, al verii...). Veti fi crezand ca asta e singura mea amintire cu gust de... cartofi din Bucovina. Nu e chiar asa. La Vicovu de Sus, tochitura bucovineana se mananca tocmai bine cu... mamaliga cu cartofi. Dar reteta asta v-o dau alta data!
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Spațiile verzi și eficiența energetică, viziunea pentru un București sustenabil
Sursa: green.start-up.ro
-
Dan Mihăescu: Ce trebuie să știe fondatorii despre GapMinder Fund II?
Sursa: start-up.ro
-
Secretele vedetelor de la Hollywood pentru un machiaj impecabil. Tehnici și...
Sursa: garbo.ro
-
Venituri de peste 300 de milioane de euro pentru Jumbo, în 2023. Care sunt...
Sursa: retail.ro
-
Afirmații delirante din partea unui preot: femeile agresate se*ual trebuie să...
Sursa: kudika.ro
-
UniCredit vede oportunități de consolidare în România
Sursa: futurebanking.ro
-
Problemă majoră la Tesla Cybertruck. Toate modelele vândute trebuie să se...
Sursa: wall-street.ro