Dintre cele sapte domenii pentru care Romania a primit avertizari din partea Comisiei Europene cele mai mari probleme le-ar putea ridica agricultura. "Cartonasele galbene" ridicate de Bruxelles vizeaza impozitarea, drepturile de proprietate intelectu
Dintre cele sapte domenii pentru care Romania a primit avertizari din partea Comisiei Europene cele mai mari probleme le-ar putea ridica agricultura. "Cartonasele galbene" ridicate de Bruxelles vizeaza impozitarea, drepturile de proprietate intelectuala, agricultura, achizitiile publice, aspecte privind justitia (in special coruptia), mediul si concurenta, domenii in care s-au constatat intarzieri pe care Comisia Europeana le vrea recuperate pana in noiembrie, in caz contrar putand activa clauza de salvgardare. Cu tot optimismul de la Bucuresti, dublat de adoptarea unor legi cerute de Bruxelles, amanarea integrarii cu un an ar putea deveni o realitate din cauza, poate, a ce se asteapta mai putin: agricultura. Discutiile privind bugetul comunitar pe perioada 2007-2013 nu sunt tocmai favorabile Romaniei. Cea mai mare problema este legata de politicile agricole comunitare (PAC) si de refuzul marilor contribuabili ai Uniunii de a da vreun ban in plus pentru a sustine Bucurestiul si Sofia. Propunerea ca sumele in plus sa fie suportate din bugetul PAC, care ar urma sa se imparta de aceasta data la 27 de membri, nu la 25, iar diferentele sa fie acoperite de fiecare tara in parte, a creat mari memultumiri. Daca Franta si Germania pareau dispuse la un compromis daca Marea Britanie va renunta la scutirile pe care le are inca din 1984 la bugetul Uniunii, refuzul Londrei l-a determinat pe Jacques Chirac sa anunte ca nu este dispus sa faca nici un un fel de concesie in privinta acordului din 2002, privind politicile agricole comunitare. Portugalia, Grecia, Italia si Spania au anuntat si ele ca vor folosi dreptul de veto daca li se va taia din fonduri.
Marea Britanie a obtinut, in 1984, o reducere a contributiei sale la bugetul Uniunii Europene, pe motiv ca economia sa este defavorizata si beneficiaza de mai putine subventii pentru agricultura.
Situatia fiind diferita astazi, cele 25 de state membre nu mai sunt dispuse sa plateasca "cecul britanic" care, o data cu extinderea, tinde sa ajunga la 7,1 miliarde de euro pe an.
Tony Blair nu vrea insa sa renunte la privilegiul Marii Britanii, cerand in schimb rediscutarea politicilor comunitare, unde Franta este principalul beneficiar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.