Radicalii maghiari incearca sa forteze mana UDMR pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc.
Inainte ca legea minoritatilor sa fie dezbatuta in Parlament, Consiliul National Secuiesc cere parlamentarilor Uniunii sa depuna in Parlament proiec
Radicalii maghiari incearca sa forteze mana UDMR pentru a obtine autonomia Tinutului Secuiesc.
Inainte ca legea minoritatilor sa fie dezbatuta in Parlament, Consiliul National Secuiesc cere parlamentarilor Uniunii sa depuna in Parlament proiectul de lege privind statutul de autonomie a Tinutului Secuiesc. Principalul argument al radicalilor a fost acela ca UDMR trebuie sa sustina acest proiect pentru ca, in campania electorala, pe baza acestuia a reusit sa intre in Parlament.
Aseara, parlamentarii Uniunii urmau sa se intalneasca pentru a hotari cum sa raspunda acestei solicitari. Potrivit senatorului Puskas Balint, s-a decis adoptarea unei hotarari comune a parlamentarilor Uniunii pentru ca este vorba de o problema importanta, care atinge intreaga comunitate maghiara din Transilvania si din acest motiv. El a adaugat ca problema autonomiei ar trebui amanata, pentru ca acum proiectul de lege a minoritatilor nationale este prioritar. "Dupa ce acest proiect va fi adoptat, putem discuta si despre alte forme ale autonomiei, dar pana atunci cred ca nu ar trebui depus in Parlament acest proiect al CNS", a spus Puskas. De altfel, UDMR ar fi preferat sa amane discutarea problemei autonomiei cel putin pana la urmatoarea sedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali, programata pentru 18 iunie. In ultimii ani, gruparea radicala din UDMR a incercat pe diferite cai obtinerea mult doritei autonomii: fie prin amenintari repetate in prag de alegeri ca se vor constitui intr-o forta politica concurenta UDMR, fie prin sensibilizarea unei parti a opiniei publice. Acum, incearca sa forteze din nou mana UDMR, aflata la guvernare, pentru a sustine proiectul de lege privind autonomia Tinutului Secuiesc.
Potrivit proiectului de lege, teritoriul regiunii autonome ar urma sa cuprinda actualele judete Covasna si Harghita, precum si scaunul istoric Mures care apartine judetului Mures. Tinutul Secuiesc ar urma sa devina regiune autonoma cu personalitate juridica in cadrul Romaniei. Acest proiect a fost insa respins in primavara anului trecut de comisia de specialitate din Camera Deputatilor. Principalul argument pentru cererea CNS este un document care atesta faptul ca in regiunea istorica Tinutul Secuiesc - Terra Siculorum modul de organizare a scaunelor secuiesti atesta organizarea pe criterii autonome inca din anul 1200.
Conducerea CNS a sustinut, in mai multe randuri, ca prin acest document se poate demonstra ca nu este vorba despre lezarea integritatii teritoriale a Romaniei, nici a suveranitatii nationale. Autonomia Tinutului Secuiesc invoca in acest sens dreptul la autodeterminare interna a comunitatilor si principiul subsidiaritatii si a autoadministrarii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.