Autoritatile romane, cu sprijinul Bancii Mondiale, realizeaza un studiu pentru identificarea pierderilor financiare majore din sistemul de sanatate, pornind de la doua componente: mita si pierderile de la nivelul achizitiilor de aparatura medicala. "
Autoritatile romane, cu sprijinul Bancii Mondiale, realizeaza un studiu pentru identificarea pierderilor financiare majore din sistemul de sanatate, pornind de la doua componente: mita si pierderile de la nivelul achizitiilor de aparatura medicala. "Mita nu se elimina printr-o declaratie, asta este demagogie. Acum se desfasoara un studiu foarte interesant, cu bani de la Banca Mondiala, tocmai pentru a identifica aceste plati informale, care au doua componente, plicul sau coplata, iar a doua, mult mai importanta decat prima, respectiv piederile existente la nivel de achizitii de aparatura medicala. Aceasta din urma este o sursa mult mai importanta de pierderi in sanatate, dar mult mai putin spectaculoasa decat mita", a declarat, ieri, potrivit Mediafax, secretarul de stat Vlad Iliescu. Prin respectivul studiu, autoritatile vor sa identifice pierderile pentru ca, ulterior, acestea sa fie eliminate. "Trebuie sa facem un sistem care sa elimine aceste plati, iar pentru realizarea acestui obiectiv trebuie sa pornim de la o mai buna plata a celor care lucreaza in sistemul sanitar, o mai buna finantare a sanatatii si dezvoltarea sistemului privat", a mai spus secretarul de stat, precizand ca este impotriva masurilor punitive. Coplata devine legala prin coexistenta sistemului privat. In schimb, conditionarea actului medical este neacceptata si pedepsita ca atare de orice sistem. "O data cu dezvoltarea sistemului si punerea in aplicare a sistemului privat, oamenii nu vor mai plati mita, pentru ca vor da oficial bani pentru un confort sporit in spital sau pentru o consultatie la un anumit medic", a apreciat secretarul de stat.
Conducerea Ministerului Sanatatii doreste ca banii din sanatate sa fie folositi in sistem, de aceea militeaza pentru independenta Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "Acest lucru nu se poate rezolva imediat. Exista constrangeri. Banii se colecteaza intr-un buget unic. In acest fel, pot fi folositi in orice parte. Cum sunt, insa, gestionati banii in sanatate trebuie discutat de la caz la caz. Pentru ca exista multe cazuri de prost management, banii sunt cheltuiti prost, sper din neglijenta" a adaugat Iliescu. Directorul Spitalului Univeristar de Urgenta Bucuresti, Sorin Oprescu, a criticat autoritatile sanitare actuale si cele din ultimii opt ani care au acceptat ca banii sanatatii sa fie deturnati spre alte sectoare, sistemul sanitar primind anual numai 70% din banii incasati prin colecta la asigurarile sociale de sanatate. Mai mult, Oprescu a spus ca bugetele alocate anual spitalelor sunt mult mai mici decat sumele cerute, valoarea fiind impusa de reprezentantii casei de asigurari care, de fiecare data, le promit sume mai mari la rectificarile bugetare. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.