Alte 150 de persoane, din sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei, dintre cele peste 6.000 care au obtinut fraudulos acte de stramutare funciara, au fost trimise in judecata de procurorii anticoruptie, prejudiciul creat fiind de peste 15 miliarde de lei,

Alte 150 de persoane, din sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei, dintre cele peste 6.000 care au obtinut fraudulos acte de stramutare funciara, au fost trimise in judecata de procurorii anticoruptie, prejudiciul creat fiind de peste 15 miliarde de lei, ne-au informat ieri surse judiciare. Acesta este cel de-al doilea lot trimis in judecata de anchetatori, primul, format din 340 de persoane din sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei, fiind deferit Justitiei in luna martie, pentru un prejudiciu de peste o suta de miliarde de lei.
Alte 150 de persoane din sectoarele 1, 2 si 3 ale Capitalei, care au obtinut fraudulos acte de stramutare funciara, au fost trimise in judecata de procurorii anticoruptie, pentru savarsirea infractiunilor de dare de mita, complicitate la fals intelectual, inselaciune si uz de fals, dupa ce anchetatorii au stabilit ca au creat un prejudiciu de peste 15 miliarde de lei.
Primul lot, format din 340 de persoane, a fost deferit Justitiei la data de 14 martie 2005, in acelasi dosar in care au fost deja trimisi in judecata Gheorghe Loghin, consilier juridic in cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti, si Florin Iordache, fost angajat la Arhivele Directiei Instantelor Militare din cadrul Ministerului Justitiei.
Cei doi inculpati au fost arestati preventiv in luna ianuarie 2004, sub aspectul savarsirii infractiunilor de luare de mita, complicitate la inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals, folosirea instrumentelor oficiale false, asociere in vederea savarsirii de infractiuni.

Spagi de miliarde

Anchetatorii au retinut ca, in perioada 1999 - iunie 2002, Loghin si Iordache au emis mai multe mii de certificate de arhiva in care erau atestate fapte nereale, documente pentru care au pretins si primit cu titlu de mita peste 2,5 miliarde de lei.
Beneficiarii adeverintelor false au solicitat si au intrat nelegal in posesia unor decizii ale institutiilor statului, in baza carora au obtinut, in mod fraudulos, venituri si foloase materiale necuvenite (pensii, scutiri de impozite, asistenta medicala, tratamente si bilete in statiuni in mod gratuit, prioritate la repartizarea unor locuinte din Fondul locativ de stat, tichete de calatorie CFR si RATB, scutiri de la plata taxei de abonament la telefon si radio-tv. In sarcina acestora, procurorii au retinut savarsirea infractiunilor de dare de mita, complicitate la fals intelectual, inselaciune si uz de fals.

700 de adeverinte false

Din primul lot de 340 de persoane trimis in judecata fac parte, potrivit PNA, si patru intermediari care au facilitat, in perioada noiembrie 1998 - iunie 2000, obtinerea a peste 700 de adeverinte false de stramutare, eliberate de Florin Iordache, si decizii de stramutat de la Gheorghe Loghin si Carmen Olescher - membri ai Comisiei de aplicare a Decretului Lege 118/1990 din cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a Municipiului Bucuresti.
Cei patru intermediari - fratii Teodor Ionita, Tanase Ionita, Alexandru Ionita si Marica Ionita (fiica lui Alexandru) - au efectuat in perioada de referinta numeroase acte de intermediere intre inculpati si beneficiarii ilegali de certificate de arhiva.
In sarcina acestora, anchetatorii au retinut savarsirea infractiunilor de complicitate la luare de mita, la fals intelectual, la uz de fals si la inselaciune in forma agravanta.
Mai mult, in activitatea infractionala, Alexandru Ionita a uzat de calitatile politice, acesta fiind unul dintre liderii unei formatiuni politice.
Totodata, procurorii anticoruptie au amendat administrativ alti 406 invinuiti care au creat un prejudiciu de sub 20 milioane lei. De asemenea, in sarcina celor 340 de persoane, procurorii au retinut crearea unui prejudiciu de peste o suta de miliarde de lei.
Potrivit PNA, intregul dosar penal are 780 de volume si contine peste 30.000 de file, numai rechizitoriul insumand peste 2.000 de pagini, aceasta fiind una dintre cele mai complexe cauze aflate in lucru la care lucreaza aproape intreaga sectie militara.
Materialul de urmarire penala insumeaza peste 100.000 de pagini, iar prejudiciul este evaluat la mai mult de 1.500 de miliarde de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.