Guvernul lanseaza zvonuri, dar uita ca aceeasi companie a renuntat sa participe la privatizarea distributiilor de gaze, desi isi exprimase interesul printr-o oferta preliminara

Compania Wintershall ar putea participa la privatizarea Ro

Guvernul lanseaza zvonuri, dar uita ca aceeasi companie a renuntat sa participe la privatizarea distributiilor de gaze, desi isi exprimase interesul printr-o oferta preliminara

Compania Wintershall ar putea participa la privatizarea Romgaz, firma germana interesandu-se deja de modul de derulare a acestui proces, au declarat surse guvernamentale, citate de agentia Mediafax.
Ca de obicei, reprezentantii statului prefera sa umfle cu pompa actiunile lor de privatizare, grabindu-se sa lanseze zvonuri sau chiar sa anunte victoriosi ca o mare companie se intereseaza de firma scoasa la vanzare. In 2004, Wintershall a renuntat sa mai participe la privatizarea Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, desi initial si-a exprimat interesul prin prezentarea unei oferte preliminare.
"Reprezentantii companiei germane s-au interesat despre modul in care autoritatile romane intentioneaza sa deruleze procesul de privatizare a Romgaz, fara sa fi prezentat o oferta. Ramane ca statul sa decida cum, cand si cate procente va vinde din actiunile societatii", au spus sursele citate. Ministrul Economiei a declarat, la mijlocul lunii aprilie, ca Ministerul Economiei si Comertului (MEC) intentioneaza sa vanda in acest an 10 la suta din actiunile Romgaz, urmand sa aleaga intre varianta transferului catre investitori financiari sau listarea la Bursa de Valori Bucuresti.
Proiectul privind calendarul masurilor de aplicare a programului de guvernare prevede ca privatizarea Romgaz va fi finalizata pana la sfarsitul anului 2008.

Nu exista, inca, nici macar un consultant

Deocamdata, ministerul asteapta, pana la 20 iunie, scrisori de interes din partea furnizorilor de servicii de consultanta financiara interesati sa participe la privatizarea societatii Romgaz, respectiv banci de investitii, firme de consultanta si profesionisti in restructurare si privatizare cu reputatie internationala.
Romgaz, detinuta integral de MEC, este principalul producator de gaze naturale din Romania dupa Petrom si a fost inclus pe lista firmelor de la care se va aloca o cota de pana la cinci la suta din capitalul social pentru despagubirea proprietarilor deposedati abuziv de regimul comunist. Firma detine acorduri de concesiune pentru opt perimetre de explorare si 150 de perimetre de exploatare, deruland in acelasi timp si operatiuni cu firmele Wintershall Germania si Europa Oil&Gas Franta.
Romgaz mai colaboreaza cu Wintershall la construirea unei retele de transport al gazelor naturale, care va conecta, in zona Siret, sistemul national cu cel al Ucrainei, si au inceput explorarea si dezvoltarea in comun a perimetrului din apropierea Sighisoarei, cele doua societati avand participatii egale la proiect. Compania are un capital social de 3.822 miliarde de lei si a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 18.000 de miliarde de lei.
Nivelul cifrei de afaceri preconizat pentru acest an este de 23.265 miliarde de lei (circa 648 milioane de euro).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.