Volumul tranzactiilor interbancare de pe piata valutara a depasit in ultimele saptamani destul de rar valoarea de 200 milioane de euro, pe segmentul clienti existand un deficit permanent de devize. Lipsa de euro este suplinita de banci prin cumparari
Volumul tranzactiilor interbancare de pe piata valutara a depasit in ultimele saptamani destul de rar valoarea de 200 milioane de euro, pe segmentul clienti existand un deficit permanent de devize. Lipsa de euro este suplinita de banci prin cumpararile de la casele de schimb.
In aceste conditii, faptul ca de mai bine de doua luni euro nu a scazut sub pragul de 3,6 lei nu trebuie sa ne mire. Ziua de ieri nu a iesit din tiparul obisnuit, euro urcand de la 3,6174 la 3,6193 lei.
Dolarul a coborat de la 2,9470 la 2,9411 lei, scaderea fiind cauzata de evolutia paritatii euro/dolar pe pietele internationale.
Euro a fluctuat intre 1,2238 si 1,2313 dolari. Cresterea monedei unice a avut cauze tehnice, investitorii reglandu-si conturile dupa recenta apreciere a monedei americane.
Pentru perioada urmatoare analistii continua sa mizeze pe intarirea dolarului, in special datorita diferentei dintre dobanda americana, 3% si cea europeana, 2%. O crestere a dobanzii din euro-zona este dificil de anticipat, existand zvonuri privind o eventuala scadere a acesteia, masura care ar trebui sa dinamizeze economia. Avand in vedere ca investitorii asteapta o noua majorare a dobanzii americane, moneda verde va continua sa se aprecieze, insa nu mai mult de 1,16 - 1,17 dolari/euro.
Situatia incerta, din acest moment, a paritatii a fost cel mai bine reflectata de pretul unciei de aur, care a urcat ieri dimineata la 427 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.