Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizeaza populatia din mai multe zone ale tarii sa se pregateasca pentru a face fata unor posibile inundatii, in perioada 6-11 iunie, in conditiile in care hidrologii prognozeaza ca vor urma zile c
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) avertizeaza populatia din mai multe zone ale tarii sa se pregateasca pentru a face fata unor posibile inundatii, in perioada 6-11 iunie, in conditiile in care hidrologii prognozeaza ca vor urma zile cu ploi abundente, in aproape toate regiunile. Un sfert din teritoriul Romaniei risca sa fie lovit de inundatii, in urmatoarele cinci zile fiind prognozate precipitatii de 25 l/mp in Banat, Oltenia, Muntenia si in sudul Moldovei, potrivit avertizarilor meteo transmise de MMGA catre prefecturi. "Nu vor fi inundatii foarte grave, insa totul depinde de intervalul in care vor cadea precipitatiile. Daca va ploua abundent timp de mai mult de sase ore, vor fi posibile inundatii mai ales in zonele situate in apropierea cursurilor de ape", a declarat Ion Sandu, directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), ieri, intr-o conferinta de presa. "Zona cea mai vulnerabila in fata inundatiilor ar fi bazinul Olteniei, arealul cuprins intre cursurile Jiului si Argesului. (...) Ce recomandam populatiei?... Sa baricadeze ferestrele, orificiile de la case cu lemne, saci de nisip. De asemenea, sa curete rigolele si santurile. Sunt masuri primare care pot preveni un dezastru, siroaiele de apa fiind dirijate astfel in alte directii decat curtea omului", a afirmat Petre Stanciu, directorul Administratiei Nationale de Hidrologie (ANH). Ministrul Mediului, Sulfina Barbu, a afirmat ca toate prefecturile din tara au primit avertizari meteo, iar cateva judete au primit chiar "avertizari speciale". Este vorba despre Maramures, Satu-Mare, Cluj, Bihor, Sibiu, Alba, Mures, Arad, Timis, Hunedoara, Mehedinti, Valcea, Prahova si Buzau, zone in care precipitatiile pot atinge 25 l/mp.
In stare de alerta
Responsabilul guvernamental in relatia cu prefecturile, secretarul de stat MAI, Paul Victor Dobre, a afirmat ca toate unitatile din cadrul comandamentelor locale de urgenta sunt "pregatite de interventie". "Doua treimi din fortele inspectoratelor locale de urgenta se afla in cazarme, in stare de alerta", a spus Dobre.
Fenomene hidrologice periculoase - chiar depasiri ale cotelor de inundatie - vor avea o intensitate mai mare pe raurile din judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Arges, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Ialomita, Buzau, Vrancea, Vaslui, Bacau, Neamt, Suceava, Iasi, Harghita, Covasna si Sibiu.
Hidrologii prognozeaza depasirea cotelor de inundatii, cu pana la 30 cm, pana joi, pe cursurile superioare ale Timisului, Carasului si Barzavei, precum si pe raurile Desnatui, Buzau, Putna si Trotus. Avertizarea, data cu precadere pentru torentii ce se pot forma pe raurile mici, vizeaza si afluentii Cernei, Jiului, Oltului, Argesului, Dambovitei, Ialomitei, Buzaului si Trotusului. Pentru intervalul 9-11 iunie, se prognozeaza depasirea cotelor de inundatie cu 20-50 cm in bazinele Viseu, Iza, Tur, pe cursurile raurilor Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures si afluentii acestora, precum si pe cursurile Timisului, Begai, Jiului, Barzavei, Carasului, Ialomitei, Buzaului si Trotusului. Situatii deosebite vor fi inregistrate si pe raurile din bazinul hidrografic Vedea si in bazinul inferior al Argesului.
Nimic nou in Banat
Cat priveste zona Timisului, unde, la sfarsitul lunii aprilie s-au inregistrat inundatii istorice, apa este in curs de evacuare, a declarat ministrul Mediului. Sulfina Barbu a precizat ca alte 2 statii de pompare de la "Imbunatatiri Funciare" au intrat in functiune, iar pentru pompele unguresti de la Otelec se lucreaza pentru realizarea conditiilor de exploatare optima - se creeaza canale de directionare a apei de evacuat. "Nu sunt probleme cu stocurile pentru populatie", a spus ministrul care a precizat ca sunt puncte in zonele ce au fost inundate unde pot incepe lucrarile de construire pentru case.
Sapard contra inundatii
Agentia Sapard a decis disponibilizarea automata a sumelor constituite de constructori ca garantii de buna executie pentru remedierea lucrarilor Sapard afectate de inundatiile din Banat, a declarat Samoila Szabo, directorul general al Agentiei Sapard, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca, la fiecare proiect, un fond de 5% din valoarea proiectului se constituie in aceasta garantie. Pe de alta parte, el spera ca si Guvernul sa contribuie cu bani pentru refacerea lucrarilor Sapard. In acea zona au fost afectate de inundatii atat proiecte Sapard derulate de autoritatile locale, cat si unele realizate de beneficiari privati. Szabo a declarat ca situatia din Banat a fost prezentata si oficialitatilor UE, care au fost de acord cu redistribuirea unor sume alocate Romaniei prin Programul Sapard. El a spus ca aproximativ 20 de milioane de euro vor fi destinati unor proiecte in Banat. Acest fond va fi completat cu sumele alocate Masurii 2.2 privind managementul resurselor de apa. Szabo a spus ca Romania nu va avea timp sa cheltuiasca acesti bani, astfel ca fondul va fi redirectionat catre construirea de diguri pe Dunare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.