Efectele negative asupra monedei europene ale referendumurilor recente din Franta si Olanda asupra Constitutiei Europene, incheiate cu respingerea acesteia, i-au determinat pe ministrii de Finante ai celor 12 tari din zona euro sa se reuneasca pen

Efectele negative asupra monedei europene ale referendumurilor recente din Franta si Olanda asupra Constitutiei Europene, incheiate cu respingerea acesteia, i-au determinat pe ministrii de Finante ai celor 12 tari din zona euro sa se reuneasca pentru a gasi cat mai urgent posibil solutii vizand cresterea increderii in moneda europeana pe pietele internationale de capital.
Ministrii respectivi, preciza un oficial pentru cotidianul britanic "The Financial Times", vor analiza in detaliu cauzele caderii monedei europene in urma NU-ului categoric exprimat de francezi si olandezi. Dupa cum se stie, reaminteste acelasi ziar, euro a inregistrat saptamana trecuta cel mai scazut curs fata de dolar din ultimele opt luni, conturandu-se, potrivit unor analisti europeni, pericolul unei posibile dezintegrari a uniunii monetare. In sprijinul speculatiilor de acest gen, cotidianul britanic reaminteste faptul ca numai dupa referendumul din Franta, rata de schimb fata de dolar a monedei europene a scazut cu 2,8 la suta. La bursa din New York, euro valora 1,2224 dolari, pentru ca dupa scrutinul din Olanda sa coboare si mai mult, la 1,2159 dolari. Ministrii de Finante din zona euro, remarca de asemenea corespondentul ziarului "The Financial Times" la Luxemburg, s-au reunit si pe fondul presiunilor tot mai mari exercitate de Franta si Germania asupra Marii Britanii de a ratifica, totusi, Constitutia UE. Jack Straw, ministrul britanic de Externe, i-a informat pe membrii Parlamentului britanic despre posibilitatea ca in Marea Britanie sa nu mai fie organizat in primavara viitoare referendumul asupra Constitutiei UE. Nu a declarat, insa, asa cum s-a speculat, ca Londra considera documentul respectiv ca fiind deja "mort". Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, cunoscut ca un aliat apropiat al premierului Tony Blair, declara duminica presei ca scoaterea din criza a comunitatii europene este una dintre "provocarile" noului mandat al lui Blair.
Guvernul britanic a reactionat fara entuziasm la sugestia oficialilor germani potrivit careia cei 13 membri ai UE care au de ratificat Constitutia ar avea "datoria" sa faca acest lucru. Downing Street a chemat, in schimb, la o serioasa reflectie inaintea summit-ului crucial al UE din 16 iunie. Londra si-a exprimat deja scepticismul ca summit-ul respectiv va putea solutiona criza institutionala a Uniunii.
O problema-cheie pe agenda ministrilor de Finante ai zonei euro va fi analiza situatiei bugetelor unora dintre tarile membre pentru anii 2005 si 2006, cum ar fi Italia, Grecia si Portugalia. O ingrijorare serioasa provoaca deficitul bugetar al Italiei, care a trecut de 3 la suta in 2003 si 2004, iar pentru acest an, informeaza Banca Italiei, se asteapta sa fie de 4 la suta.
Comisia Europeana, au declarat surse din Bruxelles, ar putea declansa, in aceasta saptamana, impotriva Italiei, procedurile prevazute pentru excedentul de deficit.

''Axa invinsilor'' are un cuvant de spus

Ministrii de Finante ai Frantei si Germaniei evoca in cadrul reuniunii de la Luxemburg, in afara semnificatiei pronuntat politice a rezultatului negativ al referendumurilor din tarile lor, componenta economica extrem de importanta a acestor evenimente.
Surse apropiate reuniunii de la Luxemburg, citate de agentiile internationale, au relatat ca cei doi ministri prezinta pe larg cauzele economice si sociale pentru care cetatenii tarilor lor au spus NU Tratatului constitutional, asa cum au facut-o zilele trecute Jacques Chirac si Gerhard Schroeder in cadrul intalnirii lor de sambata de la Berlin.
Problema contributiei la bugetul european, la care Franta si Germania aloca cele mai mari cote, este subiect de dezbatere la Luxemburg.
Germania, dupa cum se stie, nu doreste sa mai ofere sume importante decat in conditiile in care Anglia va fi gata de compromis, in sensul renuntarii la scutirea pe care o are inca din 1984, in valoare de 4,6 miliarde de euro anual.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.