Piata de capital a inceput saptamana linistit, printr-o sedinta tipica de vara, cu lichiditate modesta si cu fluctuatii reduse ale principalelor cotatii. Acestea au fost, din pacate, negative, toti indicii bursieri inregistrand scaderi de pana la 2,3

Piata de capital a inceput saptamana linistit, printr-o sedinta tipica de vara, cu lichiditate modesta si cu fluctuatii reduse ale principalelor cotatii. Acestea au fost, din pacate, negative, toti indicii bursieri inregistrand scaderi de pana la 2,31 la suta. Cea mai mare scadere, de 2,31 la suta, a apartinut titlurilor lichide din BET, in timp ce BET-C s-a depreciat cu 1,76 la suta.
Lichiditatea bursiera a consemnat, ieri, un nou minim anual, depasind cu putin 80 de miliarde de lei. Asta dupa ce ultima sedinta din saptamana trecuta a avut, de asemenea, o lichiditate redusa, de 84 miliarde de lei, un minim al ultimei perioade la nivelul valorii totale de tranzactionare. De altfel, asa cum subliniaza si brokerii de la SSIF Prime Transaction, perioada verii a fost in fiecare an una mai linistita din punctul de vedere al investitiilor bursiere, adica o perioada cu o lichiditate mai mica. Insa, in fiecare an, vara s-a dovedit favorabila cumpararilor, in piata regasindu-se actiuni la preturi bune, mai ales in conditiile in care toamna se asteapta, de regula, cresteri. In sedinta de tranzactionare de ieri, doar opt emitenti au inchis pe crestere, in timp ce 37 de societati au consemnat scaderi de curs. Ieri, a venit randul Bancii Transilvania sa fie cel mai tranzactionat titlu de la BVB, desi rulajul acestui emitent a fost unul modest, de 23,7 miliarde de lei. Cotatia Bancii Transilvania a scazut, insa, destul de semnificativ, cu 2,82 la suta pana la un pret de 6.900 lei pe actiune. Al doilea din punct de vedere al rulajului a fost, ieri, SNP Petrom, cu tranzactii cifrate la 8,7 miliarde de lei. Si acest emitent a inregistrat o scadere a cursului cu 2,18 la suta, pana la 3.590 lei pe actiune. Segmentul SIF-urilor a fost, ieri, pe scadere generalizata, cu o medie de 1,47 la suta. In topul deprecierilor s-a aflat SIF Muntenia, cotatia acestui emitent scazand cu 2,40 la suta pana la 8.150 lei pe actiune. SIF Banat-Crisana a consemnat un declin de 1,57 la suta pana la 12.500 lei pe actiune, urmata de SIF Transilvania, cu o scadere de 1,54 la suta pana la 12.800 lei pe actiune.

Amanarea unei decizii in cazul SIF-urilor ar face piata neatragatoare

Liviu Avram, consultant financiar la SSIF Prime Transaction, sustine ca este inca prematur sa vorbim de vacanta in ceea ce priveste piata de capital. Analistul arata ca investitorii sunt inca in expectativa in legatura cu anumite hotararii ale pietei, si anume finalizarea fuziunii dintre BVB si BER, precum si o decizie definitiva in ceea ce priveste SIF-urile. "O amanare a reglementarii privind pragul de detinere la SIF-uri ar duce la o continuare a situatiei prezente deja pe piata", avertizeaza Avram. Referitor la investitorii straini, surse din piata sustin ca nehotararea acestora a fost influentata de discutiile legate de posibilitatea amanarii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, in timp ce jucatorii locali si-au mai pierdut din entuziasm dupa scaderile masive inregistrate in ultima perioada.
Daca ultimele zile din luna mai au fost caracterizate de o volatilitate ceva mai buna, piata scazand semnificativ si revenindu-si in ziua urmatoare, primele zile din iunie au fost mult mai linistite, aerul de vacanta facandu-se simtit la Bursa. Prima saptamana din aceasta luna nu a fost una deosebita, in conditiile unei activitati reduse de tranzactionare, iar cotatiile celor mai importante societati au incercat o stabilizare la finalul ei. Valoarea totala a tranzactiilor a fost de numai 543,87 miliarde lei, cu o medie zilnica de 109 miliarde lei, un minim al ultimei perioade. Capitalizarea totala a pietei a crescut cu circa 1,4 la suta comparativ cu saptamana anterioara, ajungand la 376,624 miliarde lei, echivalentul a 10,4 miliarde euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.