Precedent periculos pentru relatia dintre stat si companiile private: desi recunoaste ca e anormal, ADMR e de acord sa plateasca dobanzi pentru a-si recupera banii de la Guvern. In locul ofertei de 6,5% a Sanatatii, ADMR e dispusa sa achite o dobanda

Precedent periculos pentru relatia dintre stat si companiile private: desi recunoaste ca e anormal, ADMR e de acord sa plateasca dobanzi pentru a-si recupera banii de la Guvern. In locul ofertei de 6,5% a Sanatatii, ADMR e dispusa sa achite o dobandade maximum 3% pentru creditul ce urmeaza a fi contractat de stat. Cinteza declara, si el, senin: "Se stie de doi ani ca banii. Sanatatii sunt dusi la pensii. E un lucru bine cunoscut si s-a facut cu acordul romanilor"

Nici in urma intalnirii de ieri dintre echipa desemnata de premierul Calin Popescu Tariceanu si producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacisti nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste plata datoriei de aproape 270 de milioane de euro avuta de autoritatile sanitare la capitolul medicamente. Cu toate acestea, ministrul Sanatatii a lasat sa se inteleaga, in urma unei declaratii date dupa discutii, ca mai este un mic pas pana la normalizarea lucrurilor: "De principiu situatia este rezolvata. In urmatoarele saptamani, tot lantul de furnizori de medicamente si farmacii va primi o parte din datorii, iar restul banilor ii vom da in luna ianuarie a anului viitor din bugetul pe 2006". Acesta a adaugat ca banii pe care ii vor primi producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii, in urmatoarele saptamani, vor proveni dintr-un "credit luat cu garantia statului". El nu a precizat de unde va fi luat acest credit si care va fi dobanda. Dar, Cinteza este optimist:"La sfarsitul acestei saptamani, mai exact vineri, cred ca vom semna un protocol privind modul de achitare a datoriei cu producatorii si distribuitorii de medicamente si cu farmacistii".
Pe de alta parte, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii nu sunt nici pe departe la fel de optimisti precum ministrul Sanatatii. "La intalnirea de astazi (n.r. ieri) nu s-a concretizat nimic. Miercuri avem o intalnire tehnica, iar vineri vor fi alte discutii la care va participa din nou si Nicolae Ivan, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice", ne-au declarat surse autorizate din cadrul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR). Reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai farmacistilor nu cred ca vineri vor semna un protocol cu autoritatile sanitare, asa cum a declarat ministrul Cinteza. "Avem rezerve serioase in ceea ce priveste semnarea protocolului la sfarsitul acestei saptamani. Probabil, daca membrii echipei desemnata de Tariceanu vor fi mai maleabili...", ne-au spus aceleasi surse din ADMR.
In cadrul intalnirii de ieri, Mircea Cinteza si Nicolae Ivan le-au spus producatorilor si distribuitorilor de medicamente si farmacistilor ca pentru a-si putea primi o parte din datorii in urmatoarele saptamani este bine ca ei sa suporte dobanda de 6,5 la suta la creditul pe care statul il va lua de la o banca sau de la mai multe banci. "La discutiile anterioare, echipa guvernamentala ne-a zis ca in urmatoarele saptamani urmeaza sa primim din datorie 50-60 de milioane de euro. Dobanda de 6,5 la suta reprezinta ceva. Noi, probabil, am fi acceptat sa suportam o dobanda de 2-3 la suta, dar nu de 6,5 la suta. Autoritatile trebuie sa mai aiba in vedere si faptul ca sunt datorii vechi de doi ani, deci banii ni se cuvin. In loc ca autoritatile sa-si ceara scuze la noi pentru aceste datorii, vin si ne spun ca ne dau o parte din bani, dar sa platim noi si o dobanda atat de mare. "Este anormal", ne-au declarat reprezentantii producatorilor si distribuitorilor de medicamente si cei ai farmacistilor. Pe de alta parte, acestia sustin ca membrii echipei guvernamentale nu le-au prezentat nici ieri "procedura in sine" de obtinere a creditului sau cateva nume de banci cu care statul este "in discutii avansate pentru obtinerea acestuia". In schimb, le-au spus valoarea dobanzii - 6,5 la suta. Pe langa problema achitarii datoriei din 2003 si 2004 a aparut si cea a privind termenul scadent de plata a medicamentelor achizitionate de spitale in decembrie 2004."La jumatatea acestei luni, la unitatile spitalicesti incep scadentele pentru medicamentele pe care noi le-am distribuit in luna decembrie a anului trecut. Conform contractelor plata se face in termen de sase luni...", reamintesc autoritatilor distribuitorii de medicamente.
Referitor si la acest aspect, ministrul Cinteza este la fel de optimist: "Vom gasi cat de curand o cale de mijloc astfel incat sa achitam si o parte din datorii si consumul curent...". Cu toate acestea, distribuitorii de medicamente au declarat ca, in continuare, vor livra medicamente catre spitale si farmacii:"Ce vina au pacientii?"

AFPM cere ministrului Ionut Popescu sa dea explicatii referitoare la banii din Sanatate

La randul lor, furnizorii de produse medicale ii solicita ministrului Finantelor Publice, Ionut Popescu sa explice de ce o parte a fondului unic de sanatate este utilizat in alte scopuri si sa precizeze ce lege permite acest lucru. "Ministrul de Finante a declarat saptamana trecuta ca o parte din sumele colectate de la populatie pentru asigurari de sanatate sunt utilizati pentru plata pensiilor. OU150/2002 privind Organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate prevede ca veniturile fondului, colectate de casele de asigurari, se utilizeaza, printre altele, pentru plata serviciilor medicale, a medicamentelor, a materialelor sanitare si dispozitivelor medicale, in conditiile stabilite prin contractul-cadru. Sumele ramase neutilizate la nivelul caselor de asigurari la sfarsitul fiecarui an se vireaza in contul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si se utilizeaza in numai in Sanatate. De aici rezulta cu claritate ca utilizarea fondurilor pentru sanatate in alte scopuri reprezinta o incalcare a legii. Este pentru prima data cand un ministru de Finante recunoaste public aceasta ilegalitate", se precizeaza intr-un comunicat de presa al Asociatiei . Totodata, furnizorii de produse medicale "someaza" Guvernul, ca in cazul in care exista "portite legale care fac posibila utilizarea fondurilor Sanatatii in alte scopuri, sa ia neintarziat masuri pentru eliminarea lor, astfel incat, macar in acest domeniu, esential pentru viata populatiei, sa se asigure respectarea legii".
Reactia ministrului Sanatatii Mircea Cinteza nu a intarziat sa apara. El a sarit in apararea colegului sau de Finante, spunand ca: "Se stie de doi ani ca banii Sanatatii sunt dusi la pensii. E un lucru bine cunoscut si s-a facut cu acordul romanilor. Totul depinde de noi, toti. Populatia era obisnuita sa i se spuna ca serviciile medicale sunt fara limite. Acum trebuie sa definim limitele. In problema finantarii Sanatatii trebuie sa se implice in egala masura Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor Publice. Modalitatea de achizitie publica care prevede pret mic, calitate indoielnica trebuie eliminata".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.