Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate astazi la vanzare prin negociere pachetul majoritar de actiuni al societatii Tractorul Brasov. Negocierea pentru achizitionarea pachetului de 80,17% din actiunile Tractorul se va fa
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate astazi la vanzare prin negociere pachetul majoritar de actiuni al societatii Tractorul Brasov. Negocierea pentru achizitionarea pachetului de 80,17% din actiunile Tractorul se va face pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile, se mai arata in comunicat.
Privatizarea uzinei Tractorul Brasov a ajuns motiv de disputa intre presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu, si liderul PSD Brasov, Constantin Nita. Acesta din urma sustine ca autoritatile se pripesc atunci cand lasa sa se inteleaga ca doar compania indiana Mahindra & Mahindra mai poate salva viitorul Tractorului. "Parca s-ar fi terminat Europa. Este de neinteles de ce numai oferta indienilor este luata in considerare", a afirmat seful organizatiei judetene a principalului partid de opozitie. In replica, presedintele CJ Brasov, liberalul Aristotel Cancescu, a anuntat ca nici o firma din Europa de Vest nu s-a aratat interesata de uzina brasoveana. "Oferta indienilor de la Mahindra & Mahindra este, fara indoiala, de perspectiva. Este unica oferta serioasa, iar respingerea neargumentata ar putea insemna lichidarea societatii de tractoare", a declarat Cancescu.
Pe de alta parte, la inceputul lunii mai, Guvernul a mandatat AVAS, printr-o hotarare, sa vanda pachetul de actiuni detinut de stat la uzina Tractorul Brasov, prin negociere, catre un investitor strategic capabil sa asigure relansarea economica a societatii. Privatizarea societatii a fost reglementata initial printr-o ordonanta care stabilea ca pachetul de actiuni detinut de stat la Tractorul sa fie vandut prin negociere directa, fara selectie de oferte, firmei italiene Landini. In luna martie, presedintele AVAS, Gabriel Zbarcea, a anuntat ca Guvernul va modifica ordonanta de urgenta, adoptata in 2003, prin care erau stabilite conditiile de privatizare a firmei, precizand ca facilitatile oferite Landini, la precedenta incercare de privatizare a societatii Tractorul, vor fi acordate si companiei care va prelua, in acest an, uzina din Brasov. Grupul italian Landini si fosta Autoritate pentru Privatizare au incheiat, in 2003, un contract pentru privatizarea uzinei din Brasov. Ulterior, Landini a renuntat la preluarea fabricii, iar autoritatile romane au anuntat ca intentioneaza sa reia procesul de privatizare. In negocierile cu Fondul Monetar International din luna februarie, autoritatile si-au asumat obligatia ca, in acest an, sa privatizeze sau sa lichideze cele trei mari companii ramase in portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, respectiv Electroputere Craiova, Tractorul si Rulmentul Brasov.
In luna aprilie, Zbarcea anunta ca AVAS a primit 6-7 scrisori de interes pentru preluarea Tractorul Brasov, depuse de doua grupuri indiene, doua companii din Turcia, o firma italiana, o alta poloneza, precum si de mai multi investitori romani.
Conducerea firmei Tractorul Brasov mizeaza, in acest an, pe obtinerea unui profit brut de 53,1 miliarde de lei si pe venituri totale mai mari cu 33%, dupa ce anul trecut au fost inregistrate pierderi de 656 miliarde de lei. Firma inregistra, la 31 decembrie 2004, datorii totale de 6.143 miliarde de lei si plati restante de 5.468 miliarde de lei. In prezent, pe benzile de montaj din uzina se afla in constructie aproximativ 250 de tractoare, majoritatea fiind comandate de agricultori.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.