Votul negativ la referendumul din Olanda, in afara exercitiului politic, subliniaza corespondentul ziarului britanic "The Independent", a avut, intr-o mai mare masura decat in Franta, o importanta justificare economica. O preocupare a cetateanului ol
Votul negativ la referendumul din Olanda, in afara exercitiului politic, subliniaza corespondentul ziarului britanic "The Independent", a avut, intr-o mai mare masura decat in Franta, o importanta justificare economica. O preocupare a cetateanului olandez, afirma corespondentul, decurge din faptul ca tara sa a devenit, acum, cel mai important contribuabil pe cap de locuitor la bugetul Uniunii Europene si asta nu este totul. In urma cu zece ani, aceasta tara parea sa fie modelul unei economii de succes in Europa. Era o combinatie intre un standard ridicat de viata, un ritm de crestere decent, un sistem de asistenta sociala benefic si un somaj scazut. Un model care ar fi fost de succes, daca si restul Europei ar fi fost la fel de performant. Acum, lucrurile sunt schimbate, Olanda devenind o tara mai putin performanta comparativ cu restul zonei euro. Este adevarat ca exista inca un somaj relativ redus, dar exista motive speciale de a crede ca el va creste rapid. Recesiunea din anul 2000 s-ar putea repeta si in prezent.
Nivelul de trai este in scadere, dovada in acest sens fiind scaderea vanzarilor cu amanuntul in ultimii trei ani, iar nivelul increderii atat al comunitatii oamenilor de afaceri, dar mai ales in randul consumatorilor se afla la o cota foarte scazuta. In opinia autorului analizei din "The Independent", ceva cu mult mai profund se peterece in Europa, ceva ce contine un mesaj adresat intregului continent. Din discutiile cu olandezii obisnuiti s-au desprins o varietate de explicatii ale votului negativ, dar una a constituit laitmotivul: "Am avut probabil un ritm prea lent".
In cursul dezbaterilor, in cap de lista au aparut cunoscuta problema a imigrantilor, inclusiv a celor veniti din noile tari membre ale UE, precum si cea a suportarii cheltuielilor pentru intretinerea birocratiei Uniunii Europene. Ca si in Franta, exista o nemultumire generala legata de competititvitatea Europei si de raspunsul neadecvat al politicienilor la aceasta amenintare. Aceasta situatie a fost exacerbata de perceptia euro. Nu s-a stiut cat de nepopular este euro in Olanda. Olandezii cred, intr-o oarecare masura justificat, ca s-au alaturat zonei euro cu un gulden la o rata de schimb foarte scazuta. Urmarea, o rata a inflatiei in crestere, motiv pentru ca euro sa fie blamat in Olanda.
Azi, in Olanda, constata autorul articolului din "The Independent", o mare parte a cetatenilor sunt total dezamagiti. Este foarte greu de explicat cum una dintre natiunile cele mai eurofile s-a intors impotriva conceptului, fiind de parere ca le-a fost mai bine in afara UE, iar acum le merge prost. Se manifesta un amestec de sentimente: cel ca devii tot mai sarac si constatarea ca liderii raspund in maniera neadecvata la provocarea globala. Oricine in Olanda spune ca votul la referendum nu a fost impotriva Constitutiei UE, ci exprimarea pozitiei fata de o mare varietate de nemultumiri. Votul negativ al Olandei este, in opinia analistului de la "The Independent", mai sofisticat si in acelasi timp mai relevant pentru viitorul Europei decat NU-ul Frantei sau opozitia Marii Britanii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.