Intr-un mediu bine impanat cu scandaluri, a mai aparut unul care a creat reactii mai mult sau mai putin violente, atat in mediul politic, dar mai ales in mediul cercurilor de afaceri din Romania. Practic, intr-o perioada de timp extrem de scurta, au
Intr-un mediu bine impanat cu scandaluri, a mai aparut unul care a creat reactii mai mult sau mai putin violente, atat in mediul politic, dar mai ales in mediul cercurilor de afaceri din Romania. Practic, intr-o perioada de timp extrem de scurta, au aparut arestari spectaculoase si eliberari spectaculoase, cei implicati fiind personaje marcante ale mediului de afaceri. Si de aici, s-a evidentiat problema modului in care justitia trateaza relatiile de afaceri.
Intr-o declarata si foarte mediatizata lupta pentru eradicarea coruptiei, s-a ajuns la abuzuri cu care nu putem sa fim de acord. Este inuman ca cineva sa fie interogat peste 16 ore, nu putem fi de acord cu desconsiderarea totala a prezumtiei de nevinovatie si nu credem ca niste oameni de afaceri, categoric respectabili in viata de fiecare zi, devin de azi pe maine pericol social, care necesita arestare preventiva. Se cunosc de catre marele public clanuri mafiote care actioneaza in libertate, deci nu reprezinta un pericol social, in timp ce un Dinu Patriciu este mult mai periculos decat acestia, chiar inainte de a se fi dovedit prin justitie ca a gresit cu ceva. Aici ajungem la cealalta fateta a problemei. Avem senzatia ca, din dorinta neaparata de a gasi probe, actiuni de natura comerciala sunt transformate in actiuni cu responsabilitate penala, cateodata chiar intr-o varianta ce sfideaza irationalul. Nerespectarea unei clauze de contract intermediara in cadrul derularii acestuia, ca de exemplu nerealizarea unei investitii de 15 milioane euro in primul an de dupa privatizare, este o crima pentru care procurorul va dispune arestarea, indiferent de o analiza globala a volumului de investitii facut ulterior. Contractul in cauza putea fi anulat, se puteau percepe penalitati, erau o multime de masuri care se puteau lua, dar pana la a considera aceasta situatie ca o infractiune, este o mare distanta. Scopul oricarei afaceri este crearea de profit. Orice manager are ca sarcina conducerea unei afaceri in ideea optimizarii profiturilor, folosind pentru aceasta toate mijloacele legale. Atunci cand exista o posibilitate legala de a reduce taxe sau impozite, orice manager are obligatia sa o aplice. Se pune o intrebare: De ce reactiile au aparut doar acum? Raspunsul e simplu. De aceasta data, in aceeasi perioada, niste personalitati mediatizate ale vietii publice au fost implicate. Daca in aceste cazuri, despre care se stia ca vor fi mediatizate, s-a lucrat in acest fel, ne punem intrebarea ce abuzuri au fost posibile in situatiile unor oameni la care nu exista acest risc. In nici un caz, o astfel de atmosfera nu poate fi favorabila unui mers normal al economiei reale si creeaza o stare de nesiguranta pentru cei care, in ultima instanta, creeaza locuri de munca si ale caror intreprinderi platesc o parte din veniturile bugetare. Cu totii dorim o societate fara coruptie, o justitie independenta si corecta, dar de aici pana la vanatoarea de vrajitoare este o mare distanta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.