Pentru ca au rezolvat toate celelalte probleme si au constatat ca romanii nu prea stiu versurile imnului de stat, senatorii au gasit modalitatea prin care sa dezvolte macar la elevi spiritul patriotic. Astfel, elevii scolilor primare, gimnaziale si c
Pentru ca au rezolvat toate celelalte probleme si au constatat ca romanii nu prea stiu versurile imnului de stat, senatorii au gasit modalitatea prin care sa dezvolte macar la elevi spiritul patriotic. Astfel, elevii scolilor primare, gimnaziale si cei de liceu vor fi obligati ca la inceputul fiecarei saptamani sa intoneze imnul de stat. Aceasta obligativitate se aplica nu numai acestora, ci si militarilor, dar si la inceputul emisiunilor de dimineata de la Televiziunea nationala si Radio Romania. Desi au existat si voci potrivnice, plenul Senatului a dat vot favorabil pentru mai vechea initiativa legislativa a senatorului PSD Adrian Paunescu, care a dorit "sa fixeze" reguli in ceea ce priveste cand, unde, dar mai ales de cate ori trebuie intonat imnul national - este adevarat, in forma "prescurtata". Cel mai vehement impotriva acestei initiative legislative a fost senatorul de la Alianta, Aurelian Prodan, care a considerat mai mult decat asburda obligarea militarilor sau a elevilor de a intona imnul la inceputul programului in unitatile militare sau scolare. "Ganditi-va la un marinar care, intr-o furtuna, pe vas, in cala, e nevoit sa se tina cu o mana de parama si cu cealalta sa salute imnul. Sau intr-o scoala din Vascauti, unde copiii vin cu cateva vreascuri in gentute, pentru foc, si au o profesoara probabil suparata ca a parasit-o barbatul, ce chef de cantat imnul au ei. Ar trebui sa le cumparam cateva CD-uri cu imnul", mai spune senatorul, vizibil suparat de noile reguli pe care legea le va impune daca va fi votata si de deputati. Pe de alta parte, initiatorul, adica Adrian Paunescu, are si el o suparare, dar legata de faptul ca poporul roman nu stie versurile imnului. "Dupa intonarea a doua-trei versuri, publicul ramane in urma atunci cand se canta imnul, lasand impresia ca nu suntem in stare sa ne cantam propriul imn", argumenteaza senatorul, care a propus sa devina o obligatie sa se intoneze doar prima si a patra strofa. in acord cu colegul de partid, Rodica Stanoiu considera necesara aceasta modificare. "Am constatat ca, atunci cand se intona imnul doar cei care au facut sport de performanta stiu sa asculte intr-o pozitie demna, restul stau fie cu mainile in buzunare, intr-o rana, fie pozitii din cele mai de nedescris", spune Stanoiu, care are speranta ca intonandu-l tot mai des se va invata si cum sa se stea. Fara sa se dezica de la stilul sau inconfundabil, senatorul PPRM Gheorghe Funar, desi a fost de acord cu initiativa, a propus ca si la manifestarile oficiale ale organizatiilor minoritatilor nationale sa se cante imnul. "Cred ca va fi o bucurie si o placere din partea minoritatilor nationale sa intoneze imnul", spune Funar. Amendamentul lui a fost insa respins de plen, ramanand doar obligativitatea intonarii la deschiderea sedintelor consiliilor judetene. Propunerea va fi trimisa si la Camera Deputatilor pentru a se dezbate si vota.



Cetatenii sunt chemati sa isi denunte vecinii mai instariti

in momentul in care populatia asteapta de la guvernanti o solutie pentru criza din sanatate, Partidul Conservator (fost PUR) a depus la Senat o propunere legislativa privind controlul provenientei averilor tuturor cetatenilor. Conservatorii au considerat ca se impune adoptarea, in regim de urgenta, a unei legi speciale, care sa reglementeze situatia averilor care nu pot fi justificate.
Ciudat este ca proiectul de lege prevede ca procedura de cercetare si de judecare a provenientei, inceputa asupra unei persoane, sa fie continuata impotriva mostenitorilor acestuia. Adica, in cazul in care se demonstreaza ca ai mostenit o avere ilegala, atunci vei face obiectul unei cercetari. Verificarea averilor, potrivit acestei legi, se va face ca urmare a sesizarilor primite de la cetatenii "vigilenti", care isi vor denunta vecinii mai instariti. Se ia in calcul, paradoxal, si autodenuntul.
Aceasta lege se vrea, in opinia conservatorilor, inca un obiect de lupta impotriva coruptiei.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.