Fa-te frate cu dracul, pana treci puntea - cam asa au ajuns taranistii. Popularii europeni veniti ieri la Bucuresti au asistat la un discurs surprinzator al lui Gheorghe Ciuhandu. Liderul taranistilor i-a facut cu ou si cu otet pe democrati si pe lib
Fa-te frate cu dracul, pana treci puntea - cam asa au ajuns taranistii. Popularii europeni veniti ieri la Bucuresti au asistat la un discurs surprinzator al lui Gheorghe Ciuhandu. Liderul taranistilor i-a facut cu ou si cu otet pe democrati si pe liberali, ca in final sa ceara PPE sustinerea unei aliante PPCD(PNTCD)-PD-PNL.
In fond, problema lui Ciuhandu si a formatiunii pe care o conduce este una destul de delicata. PPCD (PNTCD) isi vede amenintata tot mai mult pozitia in relatia pe care o are cu PPE, caruia ii este partener inca din anii '90. Esecul electoral consecutiv lasa loc pentru o deschidere mai mare a popularilor europeni fata de partide din Romania care ar putea, prin reprezentantii lor, sa le intareasca pozitia in Parlamentul European. Contributia in acest sens a PD sau PUR (PC) nici macar nu suporta comparatie cu ajutorul pe care il pot da taranistii. De dragul lor, PPE nu poate tranti usa in nasul a 15 democrati si umanisti care li se pot alatura pe bancile Parlamentului European. Bineinteles ca nu in orice conditii, insa PD sau PUR(PC) deja sunt pe cale sa renunte la social-democratie, respectiv umanist-social-liberalism, in favoarea doctrinei populare.
Iar in fata acestor angajamente si a calculelor politice, PPE nu poate ramane indiferent. Se pare ca de aceasta stare de fapt sunt constienti si taranistii, care intr-o ultima incercare de a nu fi scosi definitiv din joc au cerut PPE ajutorul pentru o alianta, chiar daca partenerii nu le sunt tocmai pe plac. In ideea obtinerii unei pozitii privilegiate intr-o astfel de structura, Gheorghe Ciuhandu nu s-a ferit sa-i critice dur pe ipoteticii colegi in fata participantilor la Biroul Politic al PPE.
Liderul PPCD i-a facut responsabili pe liberali si democrati de situatia in care se afla acum partidul pe care il conduce si i-a acuzat de oportunism politic.
Gheorghe Ciuhandu a amintit ca, asumandu-si singuri guvernarea 1996-2000, taranistii au ramas in afara Parlamentului. De asemenea, lovitura de gratie a fost data in 2004, cand fostii parteneri de coalitie au refuzat orice colaborare cu PNTCD, ajungandu-se la "solutia imorala" a unei guvernari alaturi de PUR.
"Acest lucru ar fi putut evitat daca la alegerile din 2004 PNL si PD ar fi acceptat sa ia alaturi PNTCD sau daca macar n-ar fi raspandit teoria asa-zisului vot util", a afirmat Ciuhandu.
Trecand in registrul doctrinar, liderul PPCD a apreciat ca partide cu o orientare confuza sau total opusa celei populare au inceput in ultimul timp sa bata moneda pe posibila lor afiliere la PPE, "in incercarea de a-si crea, prin aceasta afiliere, un iluzoriu capital politic in tara".
PD s-a desprins din FSN, formatiune post-comunista care a condus Romania dupa decembrie 1989 si s-a declarat a fi partid social-democrat, fiind asociat Partidului Socialistilor Europeni, a explicat Ciuhandu. De asemenea, a adaugat el, PPRM, "partid nationalist-extremist de sorginte comunisto-securista, condus de Corneliu Vadim Tudor", si-a adaugat in denumire sintagma "popular" pentru a arata, astfel, cat de apropiat este de valorile populare. Partidul Umanist, a adaugat Ciuhandu, de la infiintarea sa nu a avut o orientare doctrinara clara, declarandu-se "ba social-democrat, ba social-liberal", ajungand acum, dupa intrarea in Parlament pe listele PSD - partid membru al Internationalei Socialiste - sa se revendice de la doctrina populara si conservatoare.
"Este dreptul Partidului Popular European sa-si aleaga partenerii din Romania. Dar am convingerea ca Partidul Popular European a ramas aceeasi uniune de partide cladita pe valori si pe principii, si nu o asociatie care, din pragmatism, este dispusa sa accepte chiar pe oricine la masa negocierilor", a mai spus liderul PPCD.
Chiar si dupa aceasta afirmatie, Ciuhandu a facut o solicitare PPE: sa sustina constituirea unui pol popular in Romania, ca o alianta de partide intre PPCD-PNL-PD, care sa candideze pe liste comune la viitoarele alegeri.
Presedintele PPE, Wilfried Martens, si liderul grupului popular din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, au precizat ca PPE este deschis pentru primirea de noi membri, dar ca acestia trebuie sa aiba un program compatibil cu al popularilor europeni.
Martens a precizat ca aspectele avute in vedere la acceptarea de noi partide in PPE sunt: programul formatiunilor candidate sa fie compatibil cu valorile popularilor-europeni si respectivele partide sa accepte procedura de luare a deciziilor in cadrul PPE, care este prin majoritate de voturi si nu prin consens, ca in cazul Internationalei Socialiste si a Internationalei Liberale.
Martens a adaugat ca a dorit sa expuna elementele necesare pentru accederea in PPE, deoarece a inteles de la importanti lideri ai PD ca vor adera la o doctrina populara, precum si ca Partidul Conservator doreste sa adere la grupul parlamentar al PPE.
El a mai spus ca daca, dupa Conventia din iunie, PD va depune o cerere pentru a deveni membru PPE, aceasta va fi analizata "cu toata deschiderea".
La randul sau, Hans-Gert Poettering a precizat ca, o data cu aderarea Romaniei la UE, parlamentarii partidelor romanesti membre PPE care vor fi trimisi in Parlamentul European vor face automat parte din grupul popular.
El a adaugat ca pentru deputatii sau observatorii care nu fac parte din partide membre PPE si care doresc sa activeze in grupul popular din Parlamentul European, aceasta pozitie va trebui negociata.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.