Discutii aprinse la "capitolul" privind plata datoriilor, unele datand si din anul 2003, catre distribuitorii de medicamente si farmacii. La sediul Ministerului Sanatatii, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii s-au intalnit din
Discutii aprinse la "capitolul" privind plata datoriilor, unele datand si din anul 2003, catre distribuitorii de medicamente si farmacii. La sediul Ministerului Sanatatii, producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii s-au intalnit din nou, in urma cu doua zile, cu echipa desemnata de premierul Calin Popescu Tariceanu pentru a scoate sanatatea din criza. Din pacate, echipa nu a reusit sa gaseasca solutii concrete in termenul acordat de premierul Tariceanu. Acesta a expirat la 1 iunie a.c. Cu toate acestea discutiile vor continua, "caci este interesul tuturor partilor ca datoriile sa fie achitate". Echipa din care fac parte, printre altii, ministrul Cinteza si secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Nicolae Ivan a venit cu o noua propunere "bomba": Pentru plata datoriei "se va face imprumut de la o banca sau de la un grup de banci, insa dobanda sa fie suportata de catre producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacii". Aceasta in conditiile in care la o intalnire anterioara, echipa desemnata de Tariceanu avansase ideea imprumutului de la o banca si suportarea dobanzii de catre stat. Atat producatorii si distribuitorii de medicamente, cat si farmacistii au cerut ragaz pana luni, 6 iunie a.c., pentru a analiza ultima varianta propusa de ministrul Cinteza si secretarul de stat Ivan.
"Echipa desemnata de premier ne-a promis in urma cu doua zile ca vom primi 50-60 de milioane de euro din datoria de aproape 270 de milioane de euro in luna iulie a acestui an. Restul banilor ar urma sa-i primim in ianuarie 2006. Totodata, membrii echipei ne-au asigurat ca sunt in discutii cu mai multe banci de la care ar urma sa ia, deocamdata, doar cele 50-60 de milioane de euro. Pe de alta parte, ei vor ca dobanda sa o suporte distribuitorii de medicamente si farmacistii, caci, afirma autoritatile, bugetul nu mai poate suporta si valoarea dobanzii. In Croatia s-a folosit aceasta solutie a imprumutului de la banci pentru acoperirea datoriei la medicamente", ne-au declarat surse autorizate din cadrul Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR). Deocamdata, membrii echipei nu vor sa dezvaluie numele bancii sau grupului de banci cu care se poarta "discutiile". Producatorii si distribuitorii de medicamente si farmacistii spera ca la urmatoarea intalnire sa afle despre ce banca sau grup de banci este vorba. Si tot pana atunci vor decide daca accepta ca ei sa suporte dobanda. Pe de alta, la discutiile de acum doua zile s-a pus si problema disciplinei financiare a farmaciilor. "Deja s-au inregistrat in cazul farmaciilor depasiri peste plafon in valoare de 810 miliarde de lei. In acelasi timp, spitalele nu vor mai avea voie sa foloseasca banii destinati achizitionarii de medicamente pentru acoperirea salariilor sau a altor cheltuieli. Pentru anul viitor, autoritatile se gandesc sa elaboreze o hotarare de Guvern prin care distribuitorii de medicamente sa primeasca banii direct de la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Aceasta nu inseamna ca spitalele nu vor mai organiza licitatii pentru achizitionarea de medicamente. In 2005 nu se poate trece la aceasta varianta deoarece spitalele si farmaciile au semnat contractul cadru pe intreg anul cu Casele Judetene de Asigurari de Sanatate. Deci, pana in 2006 distribuitorii de medicamente isi vor primi banii tot de la unitatile spitalicesti", ne-au spus aceleasi surse din cadrul ADMR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.