Anuntul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi lansat saptamana viitoare, a declarat, ieri, Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prezent la cel de al doilea Forum Economic Romania-Ch

Anuntul de privatizare a Bancii Comerciale Romane (BCR) va fi lansat saptamana viitoare, a declarat, ieri, Gabriel Zbircea, presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prezent la cel de al doilea Forum Economic Romania-China, organizat de Grupul de Afaceri Romano-Chinez.
Zbircea a anuntat si investitorii care au depus scrisori de interes pentru BCR. Acestia sunt Deutsche Bank (Germania), Intesa (Italia), UniCredit (Italia), HVB (Austria) si BNP Paribas (Franta). Presedintele AVAS a anuntat ca, saptamana viitoare, va avea o intalnire cu reprezentantii Fotis (Belgia). Exista si doua candidate incerte: Citigroup (SUA) si Commerzbank (Germania), despre care autoritatile nu stiu, inca, daca vor participa la privatizarea celei mai mari banci romanesti.
Nu a fost stabilita, inca, o metoda de privatizare sigura. Statul roman va vinde minimum 50 la suta plus o actiune din capitalul social al BCR, dar va incuraja oferte de pana la 58 la suta.
Diferenta de patru procente, care nu se regaseste in declaratiile presedintelui AVAS, este inclusa in lista societatilor care vor ceda actiuni catre Fondul Proprietatea, existenta in proiectul de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, care face parte din pachetul legislativ privind proprietatea si reforma Justitiei, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea in fata Parlamentului.

BERD si IFC isi vor vinde actiunile la pretul la care le-au cumparat

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR cu 36,88 la suta din capitalul bancii, dupa ce a vandut un pachet de 25 la suta plus doua actiuni catre Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC - divizia de investitii a Bancii Mondiale - n.r.), pentru 222 de milioane de dolari.
Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu opt la suta din titluri, SIF Oltenia - 6,11 la suta, SIF Banat-Crisana - sase la suta, SIF Transilvania - sase la suta, SIF Moldova - sase la suta si SIF Muntenia - sase la suta.
Cota de cel putin 50 la suta plus o actiune va fi constituita din pachetul ramas in proprietatea statului, la care se adauga cotele partiale sau totale dobandite de BERD si IFC la Banca Comerciala Romana.
Pretul de vanzare pentru o actiune din pachetul majoritar nu va putea fi mai mic decat cel platit de catre BERD si IFC in 2003.
BCR a estimat ca va obtine un profit de 165 milioane de euro (207,4 milioane de dolari) pentru acest an, in crestere fata de beneficiul de 162 de milioane de euro obtinut anul trecut. Activele bancii depasesc sase miliarde de euro.
BCR are o cota de piata de aproximativ 30 la suta din sectorul bancar, conform presedintelui AVAS.
Zbircea a amintit ca procesul de privatizare din Romania se apropie de final, portofoliul AVAS fiind de doar doi la suta fata de 1992. Presedintele AVAS a precizat ca, in prezent, AVAS detine participatii majoritare la aproximativ 100 de societati, minoritare la alte 400 de societati, si este actionar majoritar la 500 de firme aflate in lichidare. La sfarsitul anului 2004, AVAS avea de recuperat creante in valoare de cinci miliarde de dolari, conform presedintelui AVAS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.