Manifestatiile de protest organizate in Capitala, ieri, de Federatia Agrostar, s-au incheiat fara incidente, in jurul orei 14.00, dupa ce liderii fermierilor si lucratorilor din societatile agricole au lasat, la sediul Ministerului Agriculturii, o li

Manifestatiile de protest organizate in Capitala, ieri, de Federatia Agrostar, s-au incheiat fara incidente, in jurul orei 14.00, dupa ce liderii fermierilor si lucratorilor din societatile agricole au lasat, la sediul Ministerului Agriculturii, o lista de revendicari.
Liderul federatiei, Stefan Nicolae, a precizat ca a refuzat sa poarte un dialog cu secretarul de stat Nicolae Lazin si ca principalele revendicari sindicale nu vor fi discutate decat cu ministrul Gheorghe Flutur, care este insa plecat intr-o delegatie, in Japonia. "In cazul in care nu vor incepe discutii cu sindicatele, protestele se vor radicaliza. Vor fi blocate punctele vamale pe unde au informatii ca intra produse agricole in tara, iar producatorii de cereale vor depozita stocurile pe drumurile nationale", a adaugat liderul sindical. Cativa fermieri au lasat la poarta ministerului cateva ladite cu legume: rosii, castraveti, cartofi si ceapa, mesajul pe care au vrut sa-l transmita fiind acela ca agricultura romaneasca, desi este subfinantata, inca produce. Protestatarii au contestat importul masiv de legume, apreciind ca produsele romanesti ar putea fi mult mai ieftine si de calitate.
Actiunea de ieri a inceput la ora 11.00, in Piata Charles de Gaulle din Capitala. O ora mai tarziu, cei aproximativ o mie de manifestanti au plecat spre sediul Ministerului Agriculturii, pe traseul Piata Victoriei - Calea Victoriei - bulevardul Regina Elisabeta - strada Schitu Magureanu - Splaiul Independentei. Ei au fost insotiti de utilaje agricole si au intentionat sa descarce graul din cateva remorci in fata Guvernului dar, cand au trecut prin Piata Victoriei, au aruncat doar cateva maini de boabe, simbolic. Agricultorii au continuat sa faca acest gest pe tot traseul, protestand astfel fata de scoaterea a 60 de mii de tone de grau din rezervele statului, desi pe stocurile producatorilor agricoli existau suficiente cantitati pentru a acoperi necesarul pietei.
Intrarea pe piata a acestei cantitati de grau a avut efecte nefaste asupra producatorilor, respectiv reducerea pretului graului si inregistrarea de pierderi financiare, spun participantii la mars.
In plus, sindicalistii au criticat recenta masura guvernamentala privind acordarea rentei viagere persoanelor de peste 60 de ani proprietare ale unor terenuri agricole, dar in incapacitate sa le munceasca. "Renta este un gest simbolic, este un mecanism bun ca principiu prin care cetatenii care nu pot sa munceasca sunt indemnati sa-si dea terenurile in administrarea statului. Numai ca, pentru ca acest gest sa fie util, suma platita de stat trebuie sa fie cu mult mai mare. Nimeni, in opinia mea, nu este dispus sa cedeze un hectar de teren pentru opt euro pe luna, impozabili", a declarat liderul Blocului National Sindical, Dumitru Costin, prezent la actiunea agricultorilor.

Reducerea TVA-ului la 9 la suta pentru lapte, carne, ulei, oua si paine

Costin a apreciat ca incoerenta politicilor in agricultura tine deoparte potentialii investitori in acest sector. "Dezastrul din agricultura nu are cum sa fie trecut cu vederea in raportul de tara intocmit de Comisia Europeana pentru 2006. Ramanerea in urma la acest capitol inseamna o intarziere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si nerespectarea termenului 2007", a adaugat el. Liderii sindicali sustin ca exista solutii pentru iesirea din impas a agriculturii, insa nu exista bunavointa si coerenta din partea Guvernului. "Romania are un potential agricol imens. Mai mult, exista sute de milioane de euro finantare europeana, bani care ar putea ajunge la noi in tara. Insa incapacitatea reprezentantilor Ministerului Agriculturii de a elabora un cadru legislativ coerent, care sa permita investitii in acest sector, mentine agricultura la limita supravietuirii", a spus Stefan Nicolae.
El a afirmat ca reprezentantii Guvernului dau dovada de dispret fata de problemele din agricultura, referindu-se atat la politica guvernamentala in acest sector cat si, mai ales, la lipsa de dialog cu sindicatele. Nicolae aprecia ca Romania va ajunge, in 2007, doar o piata de desfacere a produselor agricole daca autoritatile statului nu vor interveni pentru stoparea "jafului" de la rezervele de stat, dar si cu masuri fiscale de sprijin al agricultorilor si fermierilor.
Sindicalistii solicita elaborarea unei legi de creditare a fermierilor pentru retehnologizare, dar si reducerea TVA la 9 la suta pentru produse cum ar fi lapte, carne, ulei, oua si paine, precum si scutirea de la plata impozitului pe venit si a CAS pentru angajat si angajator in cazurile incadrarii de absolventi de specialitate in domeniu. Membrii Agrostar mai cer reducerea la jumatate a accizei la motorina, precum si acordarea de subventii pentru producatorii din viticultura, pomicultura si legumicultura.
Potrivit lui Stefan Nicolae, Guvernul trebuie sa intervina urgent si in domeniul zootehnic, unde sunt probleme grave. "Fondul genetic este la pamant. Mor animale din lipsa banilor insuficienti chiar si pentru hrana acestora", a spus liderul sindical. O alta revendicare se refera la stoparea declinului de animale la toate speciile, la cresterea si imbunatatirea valorii genetice la toate speciile. Sindicalistii afirma ca acest miting este rezultatul lipsei de transparenta si de dialog din partea guvernantilor cu privire la problemele existente in domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.