Reprezentantii companiei Gaz de France, actionarul majoritar al societatii Distrigaz Sud, sustin introducerea abonamentului la gazele naturale, dar lasa aceasta decizie pe seama autoritatilor romane.
"Dorinta noastra este sa vedem adoptat abon
Reprezentantii companiei Gaz de France, actionarul majoritar al societatii Distrigaz Sud, sustin introducerea abonamentului la gazele naturale, dar lasa aceasta decizie pe seama autoritatilor romane.
"Dorinta noastra este sa vedem adoptat abonamentul si in Romania. Daca autoritatilor romane vor dori reintroducerea abonamentului, vom colabora cu ele in acest sens", a declarat, ieri, Bernard Arnaud, noul director general al Distrigaz Sud.
Acesta a precizat ca abonamentul nu reprezinta o taxa si nu serveste la finantarea investitiilor. "Abonamentul nu reprezinta bani care intra in buzunarele Distrigaz Sud sau Gaz de France", a spus Arnaud.
"Este un sistem de facturare ce exista si la alte servicii publice, precum apa si electricitate, in mai multe tari europene. Abonamentul reprezinta o parte fixa, ce are scopul finantarii costurilor fixe, indiferent de consum. Avantajul lui este ca permite societatii de distributie sa-si faca in mod corect datoria si sa faca investitii in retea si clientului sa plateasca o factura "neteda" pe parcursul anului, fara diferente de valoare intre perioada de vara si cea de iarna", a declarat Arnaud. Potrivit directorului Distrigaz Sud, in abonament sunt recunoscute toate costurile legate de transportul gazelor la client, adica de exploatarea si intretinerea retelei (orice sistem de supraveghere, echipele de supraveghere si depanare, inlocuirea aparatelor etc).
"Cred ca filosofia abonamentului corespunde unei realitati economice de a acoperi costurile de distributie si de a netezi factura. Interesul este dublu: si din partea societatii, si din cea a clientului", a mai spus Bernard Arnaud, adaugand ca abonamentul permite existenta unor resurse financiare regulate pe parcursul intregului an. Compania franceza Gaz de France a devenit, marti, oficial, actionarul majoritar al Distrigaz Sud.
Abonamentul la gaze a fost introdus incepand cu 1 aprilie 2005, dar in urma protestelor s-a decis renuntarea la aceasta taxa, Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale revenindu-i sarcina de a elabora o noua metodologie de tarifare, care sa acopere insa integral cheltuielile de achizitie si distributie. Potrivit presedintelui ANRGN, Stefan Cosmeanu, abonamentul la gaze va fi eliminat incepand cu 10 iunie, consumatorii urmand sa plateasca un tarif unic, care sa includa atat costurile de consum, cat si pe cele fixe.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.