De ieri, dobanzile din depozitele bancare, castigurile din tranzactii pe piata de capital si imobiliara trebuiau impozitate cu 10 la suta, prin intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de Urgenta care a modificat Codul fiscal. Problema este ca p
De ieri, dobanzile din depozitele bancare, castigurile din tranzactii pe piata de capital si imobiliara trebuiau impozitate cu 10 la suta, prin intrarea in vigoare a prevederilor Ordonantei de Urgenta care a modificat Codul fiscal. Problema este ca pana la inchiderea editiei noul Cod fiscal nu primise acceptul presedintelui Basescu, plecat la Tokyo. De asemenea Codul nu are norme de aplicare, din aceasta cauza firmele si in special bancile nu il pot folosi. Guvernul nu stie de ce s-a intamplat asa, iar Ministerul Finantelor nici macar nu s-a obosit sa comenteze.
Data initiala de intrare in vigoare a prevederilor privind impozitarea dobanzilor bancare a fost 1 mai, dar Guvernul a decis prorogarea termenului, intrucat Senatul a venit cu o serie de amendamente referitoare la modalitatea de impozitare a acestor impozite.
Cele mai importante modificari aduse Codului fiscal sunt majorarea impozitului de la 1 la 10 la suta pentru castigurile de pe piata de capital si dobanzile la depozitele bancare, introducerea impozitului pe castigurile din tranzactiile speculative (pentru tranzactiile imobiliare, cu locuinte care sunt detinute mai putin de trei ani, iar pentru piata de capital pentru actiunile detinute mai putin de un an). Persoanele care si-au constituit depozite bancare pana la data de 1 mai 2005 vor plati un impozit de 1 la suta, iar cele care si-au constituit depozite dupa aceasta data vor plati un impozit de 10 la suta. Impozitul pe dobanda va fi virat de banca lunar, iar calculul se va face in momentul platii dobanzii. Impozitul de 10 la suta se va aplica strict la veniturile din dobanzi acumulate dupa 1 aprilie 2005, potrivit Ordonantei de Urgenta.
Impozitele directe privind tranzactiile imobiliare si operatiunile de pe piata de capital vor fi impozitate cu 10 la suta, urmand ca aceasta cota sa ajunga la 16 la suta de la 1 ianuarie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.