Oficiali ai Ministerul Sanatatii au avut, la inceputul acestei saptamani, o noua runda de discutii cu reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), in incercarea de a relansa procesul de normalizare a aprovizionarii spitalelor cu
Oficiali ai Ministerul Sanatatii au avut, la inceputul acestei saptamani, o noua runda de discutii cu reprezentantii Asociatiei Furnizorilor de Produse Medicale (AFPM), in incercarea de a relansa procesul de normalizare a aprovizionarii spitalelor cu produse medicale, aprovizionare pe care AFPM a sistat-o ca urmare a acumularii de datorii foarte mari catre furnizori in perioada noiembrie 2003-decembrie 2004. Potrivit AFPM, partea guvernamentala a propus, ca tema pentru discutii ulterioare, ca plata arieratelor 2003-2004 sa se faca in proportie de 20% in urmatoarele 5 saptamani, iar restul de 80% in ianuarie 2005. ISumele ar urma sa fie platite printr-un imprumut bancar care la ora aceasta nu este nici macar initiat, ci doar la stadiul de intentie, iar plata arieratelor se propune sa fie facuta direct de catre banca creditoare catre furnizori", se arata intr-un comunicat de ieri al AFPM. In aceste conditii, furnizorii de produse medicale apreciaza ca nu exista, de fapt, o intentie reala de dezamorsare a crizei produselor medicale prin plata imediata a datoriilor, iar sistemul sanitar romanesc se gaseste in mod clar in faliment, fiind incapabil sa isi achite datoriile pentru produsele livrate de furnizori timp de 14 luni si utilizate deja.
AFPM a cerut, din nou presedintelui Romaniei si premierului sa se implice "direct si decisiv" in rezolvarea acestei crize care "ameninta siguranta nationala, prin deteriorarea constanta a starii de sanatate a populatiei prin negarea accesului acesteia la produse medicale, asa cum este stipulat de legile tarii, in special de Constitutie care garanteaza acest drept cetatenilor Romaniei".
Dureri de cap pentru premier
Criza din sistemul sanitar, generata de gestionarea "catastrofala" a fondurilor alocate, ii da dureri de cap premierului Calin Popescu Tariceanu, dupa cum a marturisit acesta, luni, la un post de radio. "Vreau sa va marturisesc ca de la inceputul mandatului am o permanenta si lunga durere de cap, si anume problema fondurilor pentru sanatate, problema medicamentelor compensate", a spus premierul. Criza din sistemul sanitar nu este o problema noua, dar revine permanent in actualitate deoarece, pe de o parte, exista o finantare insuficienta a sanatatii de la bugetul de stat iar, pe de alta parte, exista si o gestiune "catastrofala" a fondurilor alocate. Din acest motiv, seful Executivului a anuntat ca va organiza o reuniune cu cei care activeaza in domeniul medical, la care va invita si specialisti straini, pentru a se gasi o solutie "la aceasta permanenta problema care ne macina nervii".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.