Domnule Presedinte
Traian Basescu,
Domnule Prim-Ministru Calin PopescuTariceanu
Domnule Ministru
Mircea Miclea,
Draga Mama,
Draga Tata,
Stimati Adulti,
Am aflat ca "Ministerul Educatiei si Cercetarii lu
Domnule Presedinte
Traian Basescu,
Domnule Prim-Ministru Calin PopescuTariceanu
Domnule Ministru
Mircea Miclea,
Draga Mama,
Draga Tata,
Stimati Adulti,
Am aflat ca "Ministerul Educatiei si Cercetarii lucreaza la un proiect de lege pentru cresterea calitatii educatiei si discuta cu partenerii sociali din invatamant".
Care calitate, care parteneri? Cea in care unii dispun si altii executa? Nu conteaza ce si pe cine! Noroc ca unii dintre executanti pot face si greva. Pentru ca ceilalti... sunt "urecheati" de toata lumea. Sau e din cauza ca inca nu avem sindicat? Hmmm, Nu-i timpul pierdut...
A intrebat cineva pe parinti ce-i doare, (un sondaj, ceva acolo...) ca sa nu mai zic de elevi, care "e mici si nu stiu ce fac". Oricum, organizatiile de elevi, daca se doresc ca parteneri sociali, n-ar fi pregatite pentru un astfel de demers deoarece in marea lor majoritate s-au construit dupa chipul si asemanarea ctitorilor.
Sa intelegem prin "calitatea educatiei", cat de multumiti vor fi profesorii in urma unor mariri salariale? Ar fi suficient? Hmmm, nimic despre conditii, nimic despre cei sapte ani de acasa cu care se confrunta zi de zi. Pentru ca vrem nu vrem, trebuie sa recunoastem ca parintii nu prea mai au timp de asta, sau nu stiu cum sa o faca. Sa ne mai miram ca profesorii ne santajeaza pentru a obtine tacerea noastra, atunci cand si ei sunt santajati pentru impozitele neplatite pe amaratele meditatii. Si nu ma intelegeti gresit, sunt ferm impotriva meditatiilor si mai ales impotriva constrangerilor care sa aduca clientela acestora, dar onor Ministerului in loc sa se gandeasca cum sa le elimine din "sistemul ticalosit", se gandeste cum sa le impoziteze? Atunci sa impoziteze si "foloasele necuvenite" primite de catre inspectorii scolari la a caror "intinde masa" contribuie si elevii si profesorii din plin. Ma intreb retoric, acesti inspectori, cui pregatesc "gustarica" cand sunt inspectati?
Ca o paranteza: a trebuit sa platim o firma privata de curierat pentru a trimite scolilor invitatii de participare la un festival dedicat copiilor, organizat recent de catre noi (asociatia Pupaza din tei) Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti fiind total indiferent.
Dupa parerea mea, hotia, saracia (chiar daca uneori doar cu duhul), dezbinarea (lipsa de unitate) vin din lipsa de educatie. Iar educatia are nevoie de modele. De unde sa le luam domnilor adulti? De la profesorul care este nevoit, sau s-a obisnuit pur si simplu, sa ne santajeze permanent? De la parintii care sunt obsedati de nota 10, (mai nou si la muzica, desen sau educatie fizica se fac meditatii!), si uneori "ne rezolva" cu un dos de palma? De la politicienii care-si aduc aminte de copii doar de 1 iunie, de Craciun si din patru in patru ani la alegeri?
Copilul este o specie aparte? Sau oare intram si noi in categoria "oameni"? Daca da, atunci de ce nimeni nu ne baga in seama? De ce suntem doar pretextul unor batalii pentru niste cauze pierdute...?
De ce suntem considerati doar carne de tun?
Atata timp cat tinerii chemati sa faca presa cu talent in Romania au trecut de curand prin experienta revistelor scolare cenzurate de mariilor sale domni profesori si cat timp sistemul incurajeaza mai degraba lupta de clasa intre elev si profesor...decat cooperarea si interesul reciproc, sa ne mai miram?
Legea 272 art. 24 spune: "Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste"
Daca imi dati prezumtia de discernamant, mai ramane sa demonstrez (demonstram) ca ma priveste. Voi (dumneavoastra) ce ziceti? Ma (ne) priveste?!
Noi nu mai putem ramane pasivi, lasandu-i doar pe cei mari "sa ne faca viitorul"!
Cu orice riscuri, ne vom transforma in "avocatul copilului" si vom da glas tuturor nemultumirilor. Si cum nu vreau sa cad in pacatul adultilor, care intreaba fara sa aiba propriile raspunsuri, va supun atentiei trei initiative legislative, pentru care vom incepe cat de curand strangerea de semnaturi.
1. Admiterea in liceu sa se faca doar pe baza notelor obtinute la examenul de capacitate.
2. Directorul unitatii de invatamant sa fie doar manager.
3. Consilierul scolar sa devina "avocatul copilului", sa fie incadrat, pregatit si supervizat doar de catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
De asemenea ne mai dorim:
- Realizarea unei dezbateri reale (inclusiv in randul elevilor) pentru realizarea unui proiect educational viabil.
- Existenta unui parteneriat real intre organizatiile de elevi si institutiile statului. Realizarea unei concurente crescute pentru functiile de reprezentare ale elevilor prin stimularea participarii la alegeri a tuturor copiilor cu vocatie de lider, ca un prim pas in exprimarea libera a opiniilor.
- Crearea unui Club de presa pentru elevi sub expertiza caruia sa poata iesi de sub tipar orice publicatie scolara, nu doar cele agreate de catre profesori sau directori, care incurajeaza in general linguseala si genul referat.
- Realizarea de centre de educatie pentru copii, ca alternativa la viata de cartier care sa functioneze pe baza unor proiecte educationale.
In loc de incheiere, vreau sa va asigur ca nu m-am sculat nici mai pe-o rana (coasta) in dimineata asta, nici mai prost, nici mai destept decat in alte zile. Nu am facut altceva decat sa dau glas unor voci "de pe la colturi" si...
Vizavi de cele de mai sus ii asteptam pe toti cei interesati sa participe alaturi de copii la o masa rotunda. (Informatii pe site-ul: www.pupazadintei.ro)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.