Ministerul Transporturilor, Constructiei si Turismului are in vedere eliminarea, in acest an, a subventiei de 20% acordata persoanelor fizice care isi construiesc case prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), astfel incat aceasta sa nu mai aiba o pozitie privilegiata pe piata.
"Agentia si-a depasit atributiile, devenind un actor prea important pe piata imobiliara. Din acest motiv credem ca eliminarea subventiei de 20%, care reprezinta o discriminare, este un pas catre normalitate", a declarat, ieri, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
Borbely a mentionat ca ANL va ramane pe piata, dar fara sa mai aiba o pozitie privilegiata fata de ceilalti constructori.
"ANL va construi in continuare locuinte, piata va decide care va fi cererea.
Anual, ANL va dezvolta circa 250-300 de locuinte, care vor putea fi achizitionate prin credit ipotecar", a mentionat Borbely.
Acesta a mentionat ca exista terenuri, sunt agentii imobiliare interesate sa tranzactioneze unitatile locative construite de ANL, astfel incat Agentia sa intre in circuitul normal al pietei.
"Incercam astfel sa schimbam pozitia statului in problema locuintelor", a explicat Borbely.
Tinerii si intelectualii, la tara
Oficialul MTCT a adaugat ca ministerul va analiza mai bine unde sunt sectoarele unde trebuie sa se acorde ajutor, unele dintre categoriile avute in vedere fiind tinerii care doresc sa se mute la tara sau intelectualii care vor sa mearga in comune, dar nu au unde sa locuiasca.
"Sunt multe categorii de oameni care se afla in dificultate, de aceea trebuie sa analizam foarte bine unde trebuie sa intervenim si modul de interventie", a mai spus Borbely.
Bani de la buget pentru reabilitarea a 100 de imobile cu risc seismic
"Sunt peste 100 de cladiri care au fost construite inainte de 1940 si care sunt mai inalte de patru etaje. Toate vor intra in acest program. Vom schimba legislatia, pentru a putea asigura de la buget banii necesari reabilitarii acestor imobile", a precizat Borbely.
El a explicat ca, pana acum, expertiza si executia lucrarilor erau asigurate gratuit pentru cei care aveau venituri sub salariul pe economie, iar restul puteau sa ia credite ipotecare in conditii mai avantajoase.
"Este necesara reabilitarea cat mai urgenta a acestor locuinte, iar cei mai multi dintre proprietarii acestora nu au banii necesari pentru lucrari. Guvernul si ministerul au atributii si obligatii sa faca o discriminare pozitiva in acest caz", a spus reprezentantul MTCT.
Borbely a adaugat ca pentru acest an vor fi alocate de la buget 100 de miliarde de lei pentru reabilitarea a 13 astfel de blocuri, pentru care a fost deja demarat procesul de licitatie.
Despre autor:

Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup Elites: ce înveți în tabăra de antreprenoriat și de ce să te înscrii
Sursa: start-up.ro
-
Analiza Green Start-Up: cât costă alimentele vegane vs cele tradiționale
Sursa: green.start-up.ro
-
Brânza de Burduf de la Ferma Cățean, premiată la Great Taste Awards, Oscarul...
Sursa: retail.ro
-
Twispay: Tranzacțiile cu cardul s-au dublat în prima jumătate a lui 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
Rugăciunea de marți. Potolește furtunile vieții și bucură-ți sufletul cu cel...
Sursa: kudika.ro
-
Salsa de roșii - o salată ușor picantă, potrivită pentru o cină de vară cu...
Sursa: garbo.ro
-
Isteria pastilei de iod. USR: Alexandru Rafila seamănă panică în rândul...
Sursa: wall-street.ro