Revenire spectaculoasa pe piata de capital, in sedinta de tranzactionare de ieri, cu cresteri la nivelul celor mai importante societati listate, in special al celor cu lichiditate ridicata. Dupa ce, in sedinta anterioara, indicele BET scadea pana la

Revenire spectaculoasa pe piata de capital, in sedinta de tranzactionare de ieri, cu cresteri la nivelul celor mai importante societati listate, in special al celor cu lichiditate ridicata. Dupa ce, in sedinta anterioara, indicele BET scadea pana la minimul anului, ieri a recuperat 3,11 la suta, in timp ce BET-C a crescut cu 2,26 la suta.
Un reviriment cunoaste si segmentul SIF-urilor, unde si scaderile din ultimele zile au fost de mai mica amploare si, ca atare, indicele BET-FI a inregistrat o apreciere de 1,86 la suta. Lichiditatea bursiera s-a apreciat, la randul ei, fata de sedinta anterioara, cifrandu-se la 146,9 miliarde lei. Titlurile Rompetrol au fost, ca si luni, cele mai tranzactionate din piata, in conditiile in care cursul acestui emitent s-a apreciat cu 2,09 la suta pana la 746 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca investitorii au speculat scaderea dramatica din sedinta anterioara, de peste 13 la suta, inghesuindu-se, ieri, la cumparare. Banca Transilvania a fost un alt emitent de talie mare care a cunoscut o apreciere semnificativa, de 5,22 la suta pana la 7.050 lei pe actiune, cu un rulaj de 21,6 miliarde lei. Pe piata SIF-urilor, cel mai intens tranzactionat a fost SIF Oltenia, cu schimburi in valoare de 21,2 miliarde lei, pe fondul unei cresteri de 3,36 la suta pana la 12.300 lei pe actiune. Celelalte patru SIF-uri au crescut, la randul lor, cu circa doua procente fiecare.

Scaderi si cresteri bruste la BVB pe perioade scurte de timp

Volatilitatea ridicata continua sa fie o caracteristica a pietei autohtone de capital, desi pentru o scurta perioada aceasta dadea semne de stabilizare.
Asa cum remarca si Razvan Pasol, director general al SSIF Intercapital Invest, modelul urmat in perioada 2001-2004 de crestere relativ continua si linistita s-a modificat in acest an, cand asistam la scaderi si cresteri bruste pe perioade scurte de timp.
Intr-un studiu legat de volatilitatea (amplitudinea variatiilor zilnice ale BET) ca masura a riscului, Razvan Pasol arata ca, in 2005, volatilitatea zilnica a inregistrat o valoare de 2,67 la suta. Astfel, volatilitatea pe piata in 2005 este de doua ori mai mare decat media anilor 2001-2004, de 1,36 la suta. Volatilitatea a scazut continuu din 1998 pana in 2004, piata traversand un proces de stabilizare.
Asadar, daca in 1998, volatilitatea zilnica era de 2,34 la suta, in 2003 aceasta a ajuns la 0,90 la suta pentru ca anul trecut sa se aprecieze iar la 1,09 la suta.
Astfel, s-a ajuns in 2004 la o situatie foarte buna, cu o rentabilitate peste medie, de 0,28 la suta, si o volatilitate sub medie, deci o crestere semnificativa a actiunilor, dar linistita, fara emotii mari pentru investitori.
In 2005, asa cum remarca analistul citat, lucrurile s-au schimbat, rentabilitatea a ramas in mare masura aceeasi, 0,19 la suta, dar a fost mult mai greu de obtinut, adica in conditii de risc mult mai mare.
Eficienta pietei, adica raportul rentabilitate/risc, s-a diminuat. Anul acesta, conditiile pe piata s-au schimbat, motivele principale fiind, pe de o parte, nivelurile foarte mari de pret, atinse dupa patru ani de crestere continua, ceea ce induce nervozitate in randul investitorilor, iar pe de alta parte instabilitatea la nivel macro prin elemente de genul balbaielii legate de modificarea Codului fiscal, de majorarea pragului la SIF-uri si a unor evenimente realizate sau prevazute pentru anul in curs, semnarea Tratatului de aderare, liberalizarea contului de capital, denominarea.
"Se pot face in continuare multi bani pe piata, dar riscurile sunt in crestere", conchide Pasol.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.