Evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat ar putea fi realizata, din luna august, in sistem electronic, aceasta fiind ultima faza a proiectului de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP), a declarat, ieri, directorul general e
Evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat ar putea fi realizata, din luna august, in sistem electronic, aceasta fiind ultima faza a proiectului de dezvoltare a sistemului electronic de plati (SEP), a declarat, ieri, directorul general executiv al Transfond, Emil Gizari.
"In prezent exista un sistem de inregistrare a titlurilor de stat, care nu este electronic. Decontarea electronica a acestor instrumente reprezinta a treia faza a proiectului SEP si speram sa fie implemetata in august. Aceasta etapa nu este critica. Pe acest segment nu se inregistreaza un volum mare al tranzactiilor. Speram sa fie, astfel, stimulate operatiunile cu aceste instrumente financiare. Este mai mult o platforma pentru viitor", a mentionat Ghizari.
Unul dintre principalele obiective ale Transfond a fost proiectarea si implementarea SEP, impreuna cu BNR, in trei faze.
Prima etapa a fost reprezentata de decontarea electronica in timp real a tranzactiilor cu valoare mai mare de 500 milioane de lei, introdusa la inceputul lunii aprilie.
Platile interbancare de mica valoare, sub 500 de milioane de lei, vor fi realizate automat, dupa ce a doua componenta a sistemului electronic national de plati a devenit operationala in 13 mai.
Acesta este sistemul electronic cu decontare pe baza neta si reprezinta a doua etapa a proiectului.
"Sunt decontate circa 4.000 de tranzactii pe zi, de mare valoare, nivelul celor de mica valoare fiind de 200.000 de tranzactii pe zi", a afirmat Ghizari.
"De la infiintare, s-au inregistrat dimunuari ale costurilor cu circa 25%, urmand ca din 2006 sa fie realizate alte reduceri, pentru alinierea la standardele internationale.
Nivelul la care vor ajunge depinde insa si de volumul de plati din Romania, care nu este comparabil", a mai spus Ghizari.
Ultima faza a proiectului, GSRS, o reprezinta evidenta si decontarea tranzactiilor cu titluri de stat. Prin sistemul electronic, platile vor putea fi initializate si finalizate pe parcursul aceleiasi zile bancare, iar in multe cazuri, doar in cateva ore. In plus, transmiterea electronica a instructiunilor de plata va reduce birocratia, ceea ce va conduce la scaderea comisioanelor bancare.
Transfond este o companie constituita de 27 de banci, care detin 66,67% din actiuni, insa cel mai mare pachet este controlat de BNR, cu o treime din capital.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.