Pe fondul unei tendinte de apreciere a dolarului, votul negativ dat de francezi Constitutiei Europene a avut un efect nefast asupra monedei unice europene, aceasta ajungand la 1,23 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 7 luni.
Sistemul ban

Pe fondul unei tendinte de apreciere a dolarului, votul negativ dat de francezi Constitutiei Europene a avut un efect nefast asupra monedei unice europene, aceasta ajungand la 1,23 dolari, cel mai scazut nivel din ultimele 7 luni.
Sistemul bancar romanesc a fost surprins de aceste evolutii, dar o decizie in privinta dobanzilor la valuta va fi luata numai in functie de variatiile, destul de probabile, ale dobanzilor internationale.
"Sunt surprins de aceste variatii. Dolarul a inceput sa se intareasca de ceva vreme, iar de cealalta parte euro scade. Diferentele de curs, fata de acum cateva zile, sunt prea mari. Cred ca situatia se va redresa. Nu e prima data cand se intampla asa", ne-a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
El a subliniat ca bancile se uita la acest risc, dar nu vor umbla la dobanzile la valuta, atat timp cat ele sunt practic dictate de nivelurile externe.

Totul depinde de Banca Centrala Europeana

"Probabil ca SUA si UE vor lua masuri pentru calmarea cursurilor, inclusiv in ce priveste dobanzile. Noi vom urma piata", a spus presedintele ARB.
In caz ca acest lucru s-ar intampla, vor fi afectate si dobanzile bancilor romanesti.
Aprecierea leului si dobanzile mai scazute la valuta au provocat deja o migrare puternica a clientilor catre creditul in valuta.
Potrivit BNR, la 30 aprilie, creditul neguvernamental a inregistrat o crestere de 34,9 la suta (22,7 la suta in termeni reali) fata de 30 aprilie 2004, pe seama majorarii cu 22,8 la suta a componentei in lei (11,7 la suta in termeni reali) si cu 44,4 la suta a componentei in valuta exprimata in lei (exprimata in euro, cresterea creditului in valuta a fost de 61,2 la suta).
Romanii prefera oricum creditul in valuta. Daca si Olanda va da vot negativ Constitutiei Europene, moneda euro ar putea avea probleme mai mari.
Situatia externa nu face decat sa incurajeze creditul in euro. Pentru o stabilizare a monedei, Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea lua decizia majorarii dobanzii sale de referinta, in loc de scaderea ceruta zilele trecute de OECD. Dobanda de referinta a BCE este acum de 2% pe an. La mijlocul lunii mai, euro era cotat la 1,26 dolari, pe un trend usor descendent care s-a accentuat dupa votul francez si discutiile create pe seama acestei situatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.