Alegatorii francezi au respins clar Tratatul constitutional european la referendumul de duminica, 55,6 la suta dintre cei care au votat pronuntandu-se impotriva Constitutiei.
Respingerea neta a Constitutiei reprezinta "o incercare" pentru Fran

Alegatorii francezi au respins clar Tratatul constitutional european la referendumul de duminica, 55,6 la suta dintre cei care au votat pronuntandu-se impotriva Constitutiei.
Respingerea neta a Constitutiei reprezinta "o incercare" pentru Franta si "o reala deceptie", a declarat ministrul francez de Externe, Michel Barnier, imediat dupa anuntarea rezultatelor.
Franta, una dintre tarile fondatoare ale constructiei europene, devine astfel prima tara UE care respinge Tratatul Constitutional. Rezultatul negativ al referendumului s-ar putea dovedi fatal pentru Constitutia europeana, existand riscul sa influenteze si electoratul olandez, care va vota intr-un referendum similar peste numai doua zile.
Respingerea Constitutiei va provoca schimbari importante si pe scena politica interna franceza, unde presedintele Jacques Chirac, alaturi de toti liderii partidelor guvernamentale, s-a implicat puternic in sustinerea Tratatului.

Mai multe motive pentru refuzul documentului

Francezii au respins Constitutia din mai multe motive, nu toate avand legatura cu continutul acesteia, comenteaza agentiile de presa. O parte dintre francezi au fost nemultumiti de modelul economic impus tarilor membre, deoarece acesta ar favoriza interesele pietei in detrimentul celor sociale.
Altii au fost de parere ca tratatul nu stipuleaza suficiente masuri pentru a-i proteja pe angajati si ca ar putea incuraja mana de lucru ieftina din noile state membre UE sa vina in Franta, in timp ce multe companii se retrag din aceasta tara, orientandu-se catre state cu forta de lucru ieftina.
Unele persoane pur si simplu au respins ideea de a fi "manate" intr-un proces de catre liderii francezi si europeni, iar multi au dorit sa-si exprime nemultumirea fata de rata mare a somajului si alte probleme economice.
Multi dintre alegatori nu au fost de acord cu ceea ce considerau a fi slabirea rolului Frantei in UE, in special dupa extinderea de anul trecut, si au privit Constitutia ca parte a unui complot menit sa le impuna modelul economic britanic si american.
Printre alte motive ar figura perceptia referitoare la diminuarea suveranitatii Frantei, dar si politica apararii, despre care criticii declara ca ar face UE prea dependenta de NATO, si astfel de Statele Unite. Totodata, unele persoane sunt de parere ca textul ar facilita aderarea Turciei la organizatie, tara majoritar musulmana.

Lideri politici ii cer demisia lui Jacques Chirac

Apelurile la demisia presedintelui francez, Jacques Chirac, lansate atat de liderii fortelor de stanga, cat si de dreapta, s-au intensificat duminica seara, dupa aflarea rezultatelor referendumului asupra Constitutiei europene. Chirac s-a angajat clar in favoarea ratificarii tratatului constitutional, dar a anuntat inca de la inceput ca exclude ideea demisiei, in cazul in care cetatenii nu vor aproba documentul european.
Liderul extremei dreapta, Jean-Marie Le Pen, si cel al suveranistilor de dreapta, Philippe de Villiers, au reinnoit apelurile la demisia lui Chirac inca de la primele estimari in ceea ce priveste rezultatele referendumului. "Ne aflam, in aceasta seara, in fata unei crize politice majore. Numai presedintele are posibilitatea de a solutiona criza, recurgand la una din cele doua metode posibile: prezentarea propriei demisii, avand in vedere ca s-a angajat personal in favoarea ratificarii Constitutiei, sau dizolvarea Adunarii Nationale", a apreciat Philippe de Villiers, presedintele Miscarii pentru Franta (MPF).
Liderul Frontului National, Jean-Marie Le Pen, a estimat, la randul sau, ca Jacques Chirac nu mai este in masura "sa ramana in fruntea tarii".
"El s-a implicat profund in loc sa-si pastreze neutralitatea, asa cum ii cere functia sa de arbitru. In aceste conditii, el nu mai este abilitat sa ramana in fruntea tarii si, impreuna cu Guvernul, trebuie sa-si incredinteze mandatul poporului care s-a pronuntat, astazi, fara echivoc", a adaugat acesta.
Unul dintre liderii celor care au indemnat alegatorii sa se pronunte impotriva ratificarii Tratatului constitutional, senatorul socialist Jean-Luc Melenchon, a apreciat, la randul lui, ca presedintele Chirac va trebui "sa se supuna sau sa demisioneze".
Senatorul comunist Robert Hue, fost lider al Partidului Comunist din Franta (PCF), a apreciat la randul sau ca, in cazul in care presedintele nu va tine cont de mesajul dat de alegatori, va trebui sa demisioneze. "Aceasta solutie se impune" presedintelui deoarece "acesta s-a implicat", a adaugat senatorul, subliniind ca Chirac "trebuie sa tina cont de ceea ce gandesc francezii" iar "daca nu vrea sa faca acest lucru, sa demisioneze".
Fara a discuta despre o eventuala demisie, senatoarea ecologista Dominique Voynet a apreciat ca "presedintele trebuie sa traga concluziile" in urma "votului clar" exprimat de francezi.

Si postul premierului Raffarin este vizat

Premierul francez, Jean-Pierre Raffarin, a carui demisie este data drept sigura in mediile politice, a anuntat ieri, dupa o discutie cu presedintele Jacques Chirac, ca in tara vor avea loc "evolutii" iminente. Raffarin a avut o intrevedere de 30 de minute cu Chirac la palatul Elysée, dupa ce a discutat cu principalii ministri din Guvern.
Intrebat daca si-a prezentat demisia, premierul francez a raspuns: "Vor exista evolutii".
Dupa respingerea clara a Constitutiei UE, schimbarea premierului este foarte probabila.
Fara a face aluzii explicite, Chirac a anuntat, duminica seara, ca va lua o decizie "in urmatoarele zile" cu privire la Guvern si "prioritatile" sale.

UE - "consternata"

Respingerea Constitutiei UE in Franta a provocat consternare in randul responsabililor din cele 25 de state membre, care au incercat totusi sa minimalizeze criza si au pledat pentru continuarea ratificarii textului in celelalte tari din Uniune. Votul negativ al francezilor "constituie un regres pentru procesul de ratificare a Constitutiei, dar nu si finalul sau", a declarat cancelarul german, Gerhard Schroeder. "Nu este vorba despre finalul parteneriatului franco-german in si pentru Europa", a adaugat el.
"Votul negativ al francezilor presupune grave probleme in procesul de adoptare a Constitutiei, dar nu trebuie sa franeze procesul de integrare", a declarat presedintele polonez, Aleksandr Kwasniewski.
Premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a lansat si el un apel pentru continuarea procesului de ratificare. El a ajuns la un acord cu liderul francez, Jacques Chirac, afirmand ca "Europa va trece peste aceasta perioada de criza, asa cum a mai facut in istoria sa".
"Rezultatul referendumului francez nu poate fi considerat un vot impotriva Europei", a declarat premierul belgian, Guy Verhofstadt. Ministrul belgian de Externe, Karel De Gucht, a criticat "serioasa infrangere" pentru constructia comunitara, care risca "sa treaca printr-o perioada proasta".
Respingerea textului va face UE sa se confrunte cu "incercari serioase", a recunoscut ministrul german de Externe, Joschka Fischer, in timp ce presedintele italian, Carlo Azeglio Ciampi, a pledat pentru un numar sporit de propuneri in vederea depasirii momentului.
"Suntem deceptionati, dar procesul de ratificare continua, iar acest rezultat ofera un motiv in plus olandezilor sa adopte textul", a declarat premierul olandez, Jan Peter Balkenende. El le-a cerut compatriotilor sai sa nu urmeze exemplul francezilor si sa faca propria alegere miercuri.
O nota discordanta a fost oferita de ministrul britanic de Externe, Jack Straw, care a lasat indoiala sa planeze asupra organizarii unui referendum in Marea Britanie, anul viitor, referitor la Constitutia UE. "Avem nevoie de o perioada de reflectie", a afirmat el, adaugand ca votul francez "ridica intrebari serioase pentru toata lumea cu privire la viitoarea directie a organizatiei".

Juncker: "Tratatul nu a murit"

Majoritatea reprezentantilor institutiilor europene s-au pronuntat in favoarea continuarii procesului de ratificare a Constitutiei UE in statele membre, dupa ce au aflat rezultatul referendumului francez. "Tratatul nu a murit", a declarat presedintele in exercitiu al Uniunii Europene, Jean-Claude Juncker, in cursul unei conferinte de presa comuna sustinute la Bruxelles, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Juncker si Barroso au semnat, alaturi de presedintele Parlamentului European, Josep Borell, o declaratie comuna in care se precizeaza ca "institutiile europene vor trebui (...) sa reflecteze, la momentul potrivit, asupra rezultatelor intregului proces de ratificare".
Presedintii institutiilor europene au justificat continuarea procesului de ratificare, care va trebui incheiat pana la sfarsitul anului 2006, prin faptul ca fiecarui popor ii trebuie recunoscut dreptul de a-si exprima propriile opinii si prin faptul ca este dificil de interpretat un vot francez dat pe considerente diferite.
"Exista o alta problema, anume aceea ca suntem 25 si ca mesajul din celelalte tari este exact invers" celui transmis de votul negativ al francezilor, a observat Barroso. Oficialul european a reamintit ca "noua state membre, reprezentand jumatate din populatia UE, au ratificat, deja, Constitutia europeana".

Votul ar putea obliga Uniunea la o solutie de compromis

Temerile exprimate de liderii europeni in legatura cu rezultatul referendumului din Franta s-au dovedit intemeiate, acestia fiind nevoiti, in prezent, sa gaseasca solutia iesirii din criza generata de respingerea Constitutiei. Votul negativ pe care electoratul francez l-a acordat Constitutiei europene a fost generat de mai multi factori, printre care figureaza nemultumirea fata de actuala conducere, perspectivele economice, ingrijorarea generata de pierderea influentei detinute in mod traditional de Franta in UE si dezaprobarea fata de o viitoare integrare a Turciei.
Indiferent de motivele care au determinat decizia francezilor, respingerea Constitutiei este o premiera, avand in vedere ca este prima data cand un stat fondator se opune in mod direct procesului de integrare si pentru ca niciodata, pana in prezent, un tratat european semnat de toate statele membre nu a ramas neratificat.
Victoria adversarilor Constitutiei reprezinta, in egala masura, esecul unuia dintre principalele scopuri ale tratatului, acela de a crea o apropiere intre UE si cetateni.
Franta si UE se confrunta cu o provocare majora, aceea de a gasi o solutie pentru ca publicul sa accepte, in cele din urma, varianta actuala sau una renegociata a tratatului constitutional. Este putin probabila, insa, organizarea unui nou referendum in Franta. De altfel, continuarea intregului proces de ratificare este pusa sub semnul intrebarii deoarece Marea Britanie, care va prelua, la inceputul lunii iulie, presedintia UE, ar putea sa incerce abandonarea acestui subiect, pentru a evita organizarea referendumului pe aceasta tema, programat pentru 2006. Anumiti analisti au comentat ca Franta si Germania ar putea reactiona punand in practica planurile mai vechi de creare a unui "nucleu european", care sa excluda Marea Britanie si celelalte state "sceptice".
Procesul de adoptare a deciziilor intr-o Uniune Europeana aflata in criza sau concentrata exclusiv pe revendicarile de ordin national risca sa devina daca nu imposibil, cel putin dificil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.