Autoritatile de la Beijing au criticat investigatia declansata de Uniunea Europeana in privinta importurilor de textile din China, in contextul disputei comerciale cu Statele Unite si Europa, afirmand ca aceasta incalca principiul comertului liber, t
Autoritatile de la Beijing au criticat investigatia declansata de Uniunea Europeana in privinta importurilor de textile din China, in contextul disputei comerciale cu Statele Unite si Europa, afirmand ca aceasta incalca principiul comertului liber, transmite Mediafax. Statele Unite au reactionat la cresterea importurilor din China prin impunerea urgenta a unor plafoane in cazul pantalonilor, al lenjeriei, camasilor si inului, limitand astfel cu 7,5 la suta importurile acestora. La randul sau, Comisia Europeana doreste urgentarea discutiilor asupra importurilor de tricouri si fire de in, care ar putea conduce la limitarea acestora. Luna trecuta, Executivul Uniunii a deschis o investigatie in cazul a noua produse, printre care pulovere si pantaloni barbatesti, dupa ce importurile acestora au crescut cu peste 400 la suta in primul trimestru al anului. Datele detinute de Uniunea Europeana arata ca, in primele trei luni ale anului, importurile de tricouri au crescut cu 187 de procente, iar cele de fire din in cu 56 la suta.
Un reprezentant al Ministerului chinez al Comertului, Chong Quang, a afirmat insa saptamana trecuta ca exporturile de textile ale Chinei, la nivel mondial, au crescut cu doar 18,4 la suta in termeni anuali, in primele patru luni ale anului.
"Guvernul chinez considera ca Uniunea Europeana a declansat investigatia in mod unilateral si a luat decizia nedreapta de a plafona exporturile chineze de tricouri si fire de in catre UE", afirma oficialul. El mai spune ca decizia transmite un semnal eronat de protectionism comercial pentru industria textila din UE si submineaza drepturile si interesele firmelor chineze in contextul integrarii in comertul international cu produse textile. Liderii europeni sunt ingrijorati astfel de faptul ca aprecierea substantiala a exporturilor de produse textile ale Chinei, dupa eliminarea cotelor internationale, la inceputul anului, va determina falimentarea producatorilor autohtoni si va conduce la concedieri masive. China a acceptat, in momentul aderarii la Organizatia Mondiala a Comertului, ca alte state sa aiba posibilitatea de a restrictiona temporar exporturile de textile, in cazul in care acestea provoaca probleme grave pe piata. In momentul de fata insa, ministrul chinez al Comertului acuza Statele Unite si Uniunea Europeana de faptul ca acestea s-ar face vinovate in realitate de o incalcare a regulilor OMC. Guvernul chinez invinuieste autoritatile occidentale de introducerea cotelor pentru importurile de textile in lipsa unor informatii suficiente care sa ateste efectele nefaste. Comisia Europeana a anuntat ca in aceasta saptamana vor fi initiate noi tratative, la toate nivelurile, cu autoritatile chineze, asupra exporturilor de textile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.