Compania Areva T&D Franta va moderniza sistemele de comanda si control din 11 statii electrice ale societatii Transelectrica, in baza unui contract cu o valoare totala de 16,56 milioane de euro semnat, vineri, de reprezentantii celor doua firme. Fina

Compania Areva T&D Franta va moderniza sistemele de comanda si control din 11 statii electrice ale societatii Transelectrica, in baza unui contract cu o valoare totala de 16,56 milioane de euro semnat, vineri, de reprezentantii celor doua firme. Finantarea va fi asigurata din surse proprii ale Transelectrica.
Unitatile cuprinse in acest proiect sunt statiile electrice de 220/110 kV care deservesc Targoviste, Turnu Magurele, Arefu, Stuparei, Raureni, Isalnita, Pestis, Hasdat, Cluj-Floresti, Baia Mare 3 si Fabrica de Antibiotice Iasi.
Directorul general al Transelectrica, Ioan Merfu, a aratat ca lucrarile vor dura 36 de luni. Contractul va fi aplicat in etape succesive, deoarece statiile sunt dispersate si trebuie oprite in timpul lucrarilor.

Statiile electrice vor putea fi conduse de la distanta

Areva T&D Franta va furniza echipamente si tehnologii moderne care vor inlocui actualele sisteme de comanda si control, uzate fizic si moral.
Merfu a mai aratat ca dupa finalizarea contractului, costurile de operare ale statiilor vor scadea, fiind posibila conducerea acestor unitati de la distanta.
Areva T&D a castigat acest contract in urma unei licitatii internationale, la care a concurat alaturi de compania americana General Electric.
Transelectrica deruleaza proiecte de investitii de circa 600 de milioane de euro, mare parte fiind destinate adaptarii la standardele sistemului Uniunii pentru Coordonarea Transportului Energiei Electrice (UCTE), organizatie la care compania a aderat in 2003.
Compania administreaza sistemul national de transport a electricitatii, fiind si operatorul pietei de energie electrica.
Areva T&D este parte a grupului francez Areva, cu activitati in domeniul energiei nucleare. Sectorul T&D (n.r. - producere de echipamente de transmisie si distributie de electricitate) a fost preluat in 2003 de la grupul Alstom.
Subsidiara din Romania derula, anul trecut, contracte a caror valoare depasea 50 milioane de euro, avand ca principali clienti Transelectrica, Electrica si cei mai mari producatori din sistem - Nuclearelectrica, Termoelectrica si Hidroelectrica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.