Ministerul de Finante a organizat in mai, sase licitatii de titluri de stat, cu scadentele la doi, trei si cinci ani.
Valoarea cumulata a a emisiunilor a fost de 6.100 miliarde lei, la buget ajungand 5.404,4 miliarde lei, in timp ce ofertele t
Ministerul de Finante a organizat in mai, sase licitatii de titluri de stat, cu scadentele la doi, trei si cinci ani.
Valoarea cumulata a a emisiunilor a fost de 6.100 miliarde lei, la buget ajungand 5.404,4 miliarde lei, in timp ce ofertele totale ale bancilor s-au ridicat la 15.686,6 miliarde lei.
Lipsa celor 700 miliarde lei se datoreaza, in primul rand, dobanzilor mai ridicate, fata de lunile precedente, solicitate de banci in cadrul ofertelor de cumparare, care au dorit sa profite de anuntul privind cresterea inflatiei anualizate in aprilie la 10%.
In cazul in care inflatia se va mentine ridicata si in mai si iunie, pentru aceasta existand numeroase premise, este foarte posibil ca si luna viitoare dobanzile sa nu scada, putandu-se inregistra chiar usoare cresteri. Intr-o astfel de situatie, Ministerul de Finante ar putea sa recurga la emiterea de euro-obligatiuni, varianta adusa in discutie si de guvernatorul BNR, care considera ca nivelul de indatorare externa este destul de mic pentru economia romaneasca.
In mai, cea mai consistenta crestere au inregistrat-o randamentele bonurilor cu scadenta la cinci ani. Daca in martie acestea erau remunerate cu o dobanda de 6,5%, luna aceasta ele au urcat la 7,8%. Bancile au incercat sa profite de aceasta situatie, insa Finantele au decis sa se imprumute in primele doua saptamani din aceasta luna cu 2.585 miliarde fata de o valoare initiala a emisiunilor de 3.000 miliarde lei. Dobanda la bonurile cu scadenta la trei ani a crescut la randul sau de la 6,75%, in martie la 8%. Acest nivel al randamentului a multumit M.F. care s-a imprumutat, in aceeasi perioada, cu 2.229,5 miliarde, comparativ cu valoarea initiala a emisiunilor de 2.000 miliarde lei.
Bonurile cu scadenta la doi ani au avut cea mai mai stabila evolutie. Randamentul lor s-a mentinut la 7,5%, valoare stabila din martie, fata de varful de 8,9% din februarie. Insa, la ultima licitatie M.F. nu s-a imprumutat considerand prea ridicate cererile de remunerare ale bancilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.